Hernández, durant una compareixença al Parlament el juny de l'any passat (ACN / Marta Sierra)
Hernández, durant una compareixença al Parlament el juny de l'any passat (ACN / Marta Sierra)

La Fiscalia no s'oposarà a l'indult de l'home que va ajudar a morir la dona

El ministeri públic demana mig any de presó per a Ángel Hernández, a qui acusa d'un delicte de cooperació al suïcidi

Actualitzat

La Fiscalia de Madrid demana sis mesos de presó per a Ángel Hernández, l'home que l'abril del 2019 va ajudar a morir la seva dona, María José Carrasco, que tenia esclerosi lateral amiotròfica (ELA). El ministeri públic, però, assenyala que, en cas que se'l vulgui indultar, no s'hi oposarà i, a més, en farà un informe favorable:

"En el supòsit que es dictés sentència condemnatòria i es tramités expedient d'indult, el ministeri fiscal emetrà un informe favorable"

María José Carrasco va morir el 3 d'abril del 2019 a casa seva, després que Hernández aboqués en un got un medicament, pentobarbital sòdic, i l'hi acostés. Deu minuts després que Carrasco ho ingerís amb una canyeta, va morir.

 

Feia 30 anys que Carrasco tenia ELA quan el seu marit va ajudar-la a morir. Aquesta conducta està contemplada en el Codi Penal com un possible delicte de cooperació al suïcidi, amb penes de fins a 10 anys de presó.

L'informe de la Fiscalia arriba després que la jutge de violència contra la dona hagi acabat la causa. El ministeri públic va rebutjar que la causa encaixés en un delicte masclista, en no haver-hi un context de "dominació i discriminació" de l'home sobre la dona.

 

Ángel Hernández, amb la seva dona
Ángel Hernández, amb la seva dona

 

L'informe de la Fiscalia

En l'escrit d'acusació, la Fiscalia explica la història clínica de Carrasco des que l'any 1999 se li va diagnosticar esclerosi, "una malaltia crònica degenerativa i incurable". Hernández "va dedicar-se en exclusiva" a les cures de la seva dona i van reformar i condicionar l'habitatge: van eliminar barreres arquitectòniques i van instal·lar-hi equipament mèdic.

A partir del 2007 va sol·licitar "reiteradament" a les administracions públiques ajudes per al tractament de la seva dona i una plaça en una residència per a malalts d'ELA, que li van denegar.

 

Fa sis anys, "en ple ús de les seves facultats intel·lectuals i conscient de les conseqüències", la dona va exterioritzar al seu marit i altres persones el desig d'acabar amb la seva vida. A partir d'aquí, van contactar amb l'associació Dret a Morir Dignament, que els va oferir assessorament. El ministeri públic remarca que Hernández va intentar "dissuadir" Carrasco malgrat la seva "ferma voluntat de posar fi a la seva vida".

La dona, quan "encara podia fer servir les mans", va comprar a través d'internet una ampolleta de 100 mil·lilitres de pentobarbital sòdic i van guardar-la "per si en algun moment havien d'utilitzar-la". La Fiscalia també destaca que Carrasco va firmar un testament d'últimes voluntats en què rebutjava que l'alimentessin per via artificial.

 

Hernández va confessar els fets i va aportar proves

L'última vegada que la va visitar un metge, només podia comunicar-se amb monosíl·labs, tot i que entenia el que li deien i mantenia les seves facultats psíquiques. Aleshores, Ángel Hernández va decidir ajudar la seva dona a morir, "conscient que ningú més l'ajudaria en el procés d'ingesta del pentobarbital sòdic i que ella, en el seu estat, no podia fer-ho sola".

Després que Carrasco morís, Hernández va trucar als serveis d'emergències, va explicar els fets i va esperar l'arribada de la policia, a qui també va dir què havia passat. La Fiscalia assenyala que, després de passar a disposició judicial, l'home "no només va relatar tot el que va ocórrer, sinó que, a més, va aportar tota la documentació i vídeos sobre els fets".

 

ARXIVAT A:
EutanàsiaJudicial
Anar al contingut