Captura d'un vídeo en què el capellà culpa la mare de la mort de les nenes de Tenerife Anna i Olivia
El capella Báez, amb la gorra groga, ha fet responsable la mare dels assassinats de l'Anna i l'Olivia (Youtube Grancanariatv 3)
Tenerife

Investigat per delicte d'odi el capellà que culpa la mare del crim de les nenes a Tenerife

La Fiscalia estudia si són delicte les declaracions en què fa responsable la mare dels assassinats, per haver-se separat del pare i haver estat "infidel"

RedaccióActualitzat

La justícia investiga els comentaris del capellà canari Fernando Báez Santana en diversos mitjans de comunicació i xarxes socials en què fa responsable la mare de l'assassinat de les nenes de Tenerife.

La Fiscalia de Las Palmas investiga si són delicte les declaracions en què culpa la mare per haver estat "infidel" i haver-se separat del pare, que el 27 d'abril a la tarda va recollir les menors, d'1 i 6 anys, i ja no les va tornar a l'exparella.

El capellà ha arribat a dir que la mare recull el que ha sembrat:

"El que acaba de passar a Tenerife, aquest Antonio que mata les dues filles i es mata ell, si aquest matrimoni hagués estat fidel, si no s'hagués trencat aquest matrimoni, aquestes nenes estarien vives. Però la falta de fidelitat, per no seguir els camins antics, perquè abans l'home aguantava les dones, encara que es tornessin boges. Les dones aguantaven els marits encara que fossin uns borratxos i uns porcs. Ara, no.

Ara et deixa, i és ràpid, i té aquestes conseqüències. Tu em fots a mi, jo et mato els fills, que és el que més t'estimes. O que em mati jo. Però és que donem motius perquè això passi."

 

La Fiscalia argumenta que ha actuat davant la "indignació social" i el "rebuig comú" que han motivat les paraules del mossèn.

En un comunicat, ha remarcat que actuarà amb discreció i reserva per respecte "a l'immens dolor causat i el sentiment de pudor davant el procés de dol" que viu la mare de les menors Anna i Olivia.

Segons l'escrit de la jutge que porta el cas, Tomás Gimeno hauria matat les nenes a casa seva, a Iguete de Candelaria, a Tenerife, el mateix dimarts 27 d'abril, i després hauria ficat els cossos en dues bosses que va llançar al mar.

La Guàrdia Civil el va interceptar aquella mateixa nit al port i el va sancionar per incomplir el toc de queda. La investigació creu que tornava de desfer-se dels cossos de les nenes. Minuts abans, la seva exparella l'havia denunciat, justament, davant la Guàrdia Civil.


El bisbat condemna les declaracions i els fets

El bisbat de les Canàries, en un altre comunicat, ha lamentat les declaracions i ha demanat perdó pel dolor que puguin causar. També expressa el "rebuig taxatiu" a aquestes "manifestacions indignes" que, afegeix, són "opinions personals que no reflecteixen els sentiments d'aquesta comunitat eclesial".

La diòcesi canària condemna tot tipus de violència, també la "violència vicària".

"Des d'aquest bisbat expressem una clara repulsa davant tota mena de violència, de manera especial la que afecta nens i innocents i, en aquest cas, la 'violència vicària' utilitzada com a mitjà per fer mal a la mare."

 

La mare: "Desitjo que la mort de l'Anna i l'Olivia no hagi estat en va"

Un cop confirmat el desenllaç fatal, el compte d'Instagram des del qual la mare va demanar ajuda per localitzar les nenes ha publicat una carta en què agraeix el suport rebut i demana que la seva mort "no hagi estat en va".

"Gràcies a elles es coneix el significat de la violència vicària", diu el text, en què demana lleis més dures per protegir els infants. "Si hi ha maltractament en els progenitors cal ser molt taxatius perquè els nens no poden créixer veient violència", escriu:

 

Es reprèn la recerca de la filla petita i el pare

El vaixell Ángeles Alvariño surt del port de Santa Cruz de Tenerife per fer la recerca de l'Anna i el pare (Europa Press)

Mentrestant, aquest dilluns s'ha reprès la recerca per mar de la petita Anna, d'un any, i del pare, Tomás Gimeno, que continuen desapareguts.

El vaixell de l'Institut Espanyol d'Oceanografia Ángeles Alvariño treballarà fins divendres en la cerca, després d'estar uns dies inoperatiu per una avaria.

Dijous es va trobar el cos de la germana gran, l'Olivia, de sis anys, a mil metres de profunditat. L'informe preliminar de l'autòpsia va apuntar com a causa immediata de la mort un "edema pulmó agut".

Els forenses han demanat prudència i respecte davant la seva feina i, en un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries, han remarcat que l'edema "pot correspondre a multitud de causes de mort".

En cas de violència masclista, es pot demanar ajuda al telèfon gratuït 900 900 120 i al WhatsApp 601 00 11 22.

 

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme JudicialPolicial
Anar al contingut