Primer pla de la cara de Díaz Ayuso amb una mascareta
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (EFE/ Javier Lizon)

La Fiscalia Europea demana investigar el contracte de les mascaretes del germà d'Ayuso

Anticorrupció, que investiga el cas, s'hi nega, i no veu indicis d'un delicte de malversació de fons europeus

Actualitzat

La Fiscalia Europea reclama a la Fiscalia Anticorrupció espanyola fer-se càrrec de la investigació pel contracte de venda de mascaretes a la Comunitat de Madrid, pel qual el germà de la presidenta Isabel Díaz Ayuso hauria cobrat 55.000 euros.

La Fiscalia Europea s'ha posat en contacte amb Anticorrupció, en entendre que s'hauria pogut cometre un delicte de malversació de fons europeus, ja que l'operació es va fer amb els fons FEDER. Ho ha fet a través de la representant a Espanya de la Fiscalia Europea, la fiscal Concepció Sabadell.

Al febrer, la Fiscalia Anticorrupció va obrir una investigació sobre el contracte que la Comunitat de Madrid va adjudicar a l'empresa vinculada amb Tomás Díaz Ayuso.


Investigació a Espanya o Europa

De moment, Anticorrupció rebutja la petició, tot i que la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha convocat una junta de fiscals dilluns, per decidir si la qüestió passa a nivell europeu o se circumscriu a la investigació a l'Estat.

Segons fonts fiscals, Anticorrupció està en contra d'entregar totes les diligències perquè una part se centra en possibles delictes de corrupció en una administració pública espanyola.

En principi, Anticorrupció no es podria negar a enviar la documentació, encara que no vegi indicis de malversació perquè les mascaretes es van entregar.

Després de la junta de dilluns, la fiscal general de l'Estat s'haurà de pronunciar sobre aquest conflicte de competències i la possibilitat o no que la investigació es divideixi en dues parts.

Al decret emès pel fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón, s'indicava que les diligències obertes permetran "confirmar o descartar la transcendència penal dels fets denunciats" pels grups parlamentaris de Más Mádrid, PSOE i Unides Podem.

El Ministeri Públic va considerar que no es traslladava el cas a la Fiscalia del Suprem, tenint en compte que Ayuso és aforada, perquè de moment no apreciava "indicis raonablement versemblants" de delicte per part seva.

 

Reacció d'Ayuso

La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha reaccionat ara afirmant que la Fiscalia Anticorrupció ha deixat "clar" que "no hi ha cap delicte", i el cas ha passat també la Cambra de Comptes, la intervenció de la Comunitat de Madrid, i la Comissió de Contractacions de l'Assemblea de Madrid.

"Ja no sé en quants més organismes es fiscalitzarà aquesta història ni a qui li interessa que sigui així, però després de tants organismes només falta l'ONU per pronunciar-se al respecte", ha ironitzat.

El cas que es va destapar va derivar també en la crisi del PP que va acabar amb la presidència de Pablo Casado.

En un primer moment, s'havia apuntat que el germà de la presidenta de la Comunitat s'hauria quedat una comissió de gairebé 300.000 euros per aquest contracte, una quantitat que Ayuso va rebaixar a 55.850 euros.

Segons la presidenta de la Comunitat de Madrid, el seu germà va cobrar els diners "per aconseguir les mascaretes de la Xina", no com a comissió, i ella no va influir en cap moment perquè l'operació es portés a terme.

ARXIVAT A:
PPComunitat de MadridIsabel Díaz Ayuso
Anar al contingut