Josep Lluís Alay, amb l'advocat Gonzalo Boye al Parlament (EFE/Quique Garcia)
Josep Lluís Alay, amb l'advocat Gonzalo Boye al Parlament (EFE/Quique Garcia)

La Fiscalia demana tres anys de presó per a Josep Lluís Alay pel viatge a Nova Caledònia

La magistrada acorda obrir judici oral a l'Audiència de Barcelona pels suposats delictes de malversació i prevaricació

Carles Costa OsésActualitzat

Josep Lluís Alay, el cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, anirà a judici a l'Audiència de Barcelona. Ho ha confirmat la jutge que ha investigat la causa per suposada malversació i prevaricació al jutjat d'instrucció número 28. A l'origen de tot plegat, el viatge que Alay va fer el 2018 a Nova Caledònia, per poder seguir el referèndum d'independència.

Per a la Fiscalia, es tractaria d'un desplaçament privat que no s'hauria d'haver pagat amb diners públics. Per a la defensa, Alay hi hauria anat complint les funcions del seu càrrec i en representació del president Puigdemont.


Què diu la Fiscalia en l'escrit d'acusació?

La Fiscalia considera que el viatge d'Alay a Nova Caledònia, per assistir al referèndum d'independència del 4 de novembre del 2018, va ser a títol personal i no pas com a cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont. Per tant, insisteix que no s'hauria d'haver pagat amb diners públics. Així ho diu en l'escrit d'acusació al qual ha tingut accés TV3.

"Quan l'acusat va reclamar els imports indicats com a despesa de viatge a Nova Caledònia ho va fer sabent que es tractava d'un viatge personal i aliè a les seves funcions com a responsable d'aquella oficina."

És per això que la Fiscalia acusa Alay de dos suposats delictes. Pel de malversació, demana 3 anys de presó i 7 d'inhabilitació. I pel de prevaricació, 10 anys d'inhabilitació. Per tant, en total, la Fiscalia demana 3 anys de presó i fins a 17 d'inhabilitació.

La Fiscalia també reclama que Alay indemnitzi la Generalitat amb 4.732,56 euros. Són els diners que considera que hauria costat el viatge a Nova Caledònia. En concret, 4.394,79 euros dels bitllets d'avió d'anada i tornada, 181,58 de peatges en els desplaçaments entre el domicili i l'aeroport i 156,19 euros corresponents a 8 àpats.

Alay i l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, en una imatge de l'any 2018
Alay i l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, en una imatge de l'any 2018 (ACN/Tània Tàpia)


Què ha dit la jutge instructora?

A partir de l'escrit de la Fiscalia, la magistrada que ha investigat la causa des del jutjat d'instrucció número 28 ha acordat que s'obri judici oral contra Alay a l'Audiència de Barcelona. Ha donat 24 hores perquè es pagui una fiança de 4.732,56 euros, els diners que hauria costat el viatge a Nova Caledònia. I demana a la defensa que presenti el seu escrit en un termini de 10 dies.


Què al·lega la defensa?

La defensa sosté que Alay no administrava fons públics, ni els podia usar i que estaven sota el control de terceres persones. Per tant, argumenten que no podia decidir pagar el viatge amb diners públics, perquè no administrava els fons.

De fet, el viatge a Nova Caledònia va ser autoritzat per Meritxell Masó, en l'exercici de les seves funcions com a secretària general del Departament de Presidència de la Generalitat. Masó figura a la causa com a testimoni sol·licitat per la Fiscalia.


Les altres causes contra Alay

Josep Lluís Alay també està investigat al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, en el context del cas Volhov sobre suposats contactes amb empresaris russos per aconseguir finançament per al procés.

En aquest cas, la Fiscalia havia presentat recurs demanant la nul·litat i l'arxiu provisional d'una investigació que considera que té caràcter prospectiu.

El 16 de setembre, l'Audiència rebutja aquest recurs de la Fiscalia i manté la investigació. Sosté que "aquesta Sala estima que les diligències d'investigació acordades no són innecessàries, inútils ni impertinents al tractar-se de delictes de malversació i tràfic d'influències, a més del possible finançament d'un partit polític".

ARXIVAT A:
Procés catalàJudicialCarles Puigdemont
Anar al contingut