El dia de la consulta
El dia de la consulta

La fiscalia demana que el Tribunal de Comptes investigui Mas per la despesa del 9N

La fiscalia demana que s'investigui Ortega, Rigau i Homs per determinar la seva responsabilitat en la despesa de més de cinc milions d'euros en la consulta

Actualitzat

La fiscalia demana al Tribunal de Comptes que investigui Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs per determinar la seva responsabilitat en la despesa de més de cinc milions d'euros en el procés participatiu del 9N. D'aquesta manera s'obre la via administrativa que podrien suposar multes per als investigats. No té conseqüències penals.

La nota de la fiscalia informa també que el Tribunal de Comptes té un escrit enviat per diverses entitats -Societat Civil Catalana, Associació Cívica i Cultural i Abogados Catalanes por la Constitución- que sol·licita l'obertura d'una investigació comptable en aquest òrgan pel possible ús irregular de diners públics en la consulta popular. En el seu informe, el fiscal demana a la comissió de govern del tribunal el nomenament d'un delegat instructor.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar Artur Mas a dos anys d'inhabilitació, la pena màxima per desobediència, juntament amb Ortega i Rigau. El Tribunal Suprem va condemnar Homs a un any i mig d'inhabilitació.

El fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Miguel Ángel Torres, creu que hi pot haver una responsabilitat comptable per tractar-se de despeses destinades "a un fi radicalment aliè a la funció pública i, per tant, sense cap justificació".

Anar al contingut