La fiscalia demana presó per a Anna Gabriel i que es dicti una ordre d'extradició immediata

Ara caldrà saber quina decisió adopta el jutge Pablo Llarena

RedaccióActualitzat

Després que l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel no ha comparegut al Tribunal Suprem com a investigada en la causa per rebel·lió contra líders independentistes, la fiscalia ha demanat al jutge del Suprem que dicti una presó provisional per a Anna Gabriel, una ordre de recerca i captura internacional, la seva detenció preventiva i l'extradició immediata.

"La Fiscalia del Tribunal Suprem ha demanat al magistrat instructor en relació amb la investigada Anna Gabriel que es dicti presó provisional i, un cop acordada, procedeixi a cursar l'ordre de recerca i captura internacional i la seva detenció preventiva, per cursar la posterior demanada d'extradició davant de les autoritats competents".

La Fiscalia ha justificat la seva petició després que Gabriel no ha comparegut a la segona citació davant del Suprem sense al·legar una causa justificada.

 

Notícia relacionada: La fiscalia vol allargar la instrucció de la causa per rebel·lió un any més

 

En el cas de Suïssa, no es pot demanar una euroordre, com es va fer inicialment amb Puigdemont a Bèlgica, perquè no pertany a la Unió Europea.

 

A més, des de Suïssa, el portaveu del Ministeri de Justícia ja ha dit que una extradició no seria possible. Segons ha explicat el govern suís a l'agència EFE, "a priori", el cas de Gabriel sembla estar lligat a delictes polítics, que a Suïssa no tenen base jurídica, per la qual cosa una eventual sol·licitud d'extradició o d'assistència jurídica per part d'Espanya no arribaria a ser tramitada.

Amb tot, un portaveu del Departament de Justícia suís, Folco Galli, ha dit a la mateixa agència que "una eventual sol·licitud per part d'Espanya a Suïssa hauria de ser analitzada amb precisió".

La llei suïssa té un article equivalent al de rebel·lió que permetria extradir Anna Gabriel, però cal que hi hagi hagut violència, i això ho hauria de decidir un jutge suís. També determina que, "per regla general", almenys una de les infraccions imputades ha d'estar sancionada tant a Suïssa com al país sol·licitant i donar lloc a extradició en les dues legislacions

Tot plegat després que Gabriel va anunciar des de Ginebra que sol·licitarà asil polític a Suïssa i que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, hagi assegurat al Congrés que Espanya tramitarà l'extradició a Suïssa quan ho demani el jutge i que confiava que Suïssa acatés aquesta ordre.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Referèndum 1-OIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut