Madrid

La fiscalia demana l'absolució per falta de proves del membre d'ETA acusat de matar un mosso a Roses

L'Audiència Nacional ha jutjat l'etarra Juan Antonio Olarra, acusat d'ordenar la col·locació d'un cotxe bomba el març del 2001, a Roses, que va matar el primer i únic mosso d'esquadra a mans d'ETA, Santos Santamaria. Com a autors materials de l'atemptat ja hi ha condemnats dos etarres, però l'acusació particular i la Generalitat volen reobrir el cas i han demanat penes de 80 i 73 anys de presó, respectivament. Per la seva banda, la fiscalia n'ha demanat l'absolució, perquè creu que no hi ha prou proves per implicar-hi Olarra.

Actualitzat

El fiscal ha lamentat no presentar càrrecs, però diu que no hi ha prou proves. L'acusació particular i la Generalitat estan convençuts que va ser Olarra qui va facilitar el cotxe bomba als altres dos membres del comando, que ja van ser condemnats per aquest atemptat en un judici celebrat el 2005.

Durant el judici, que s'ha pogut fer per les acusacions particulars i de la Generalitat, Olarra ha volgut utilitzar el dret a l'última paraula per assegurar que la proposta per solucionar el conflicte basc continua sobre la taula, i ha elogiat els esforços d'ETA per aconseguir la pau.

Els fets que s'han jutjat es remunten al 17 de març del 2001. ETA va avisar a través del diari "Gara" de la col·locació d'un cotxe carregat amb 50 quilos d'explosius davant de l'Hotel Montecarlo de Roses, un hotel que era punt de trobada dels dirigents del PP català. Un dispositiu dels Mossos d'Esquadra es va desplegar al lloc dels fets, però la bomba va esclatar uns minuts abans de l'hora prevista. L'ona expansiva va arribar al mosso d'esquadra Santos Santamaria, que es va convertir en una nova víctima mortal de la banda terrorista.

La Guàrdia Civil va detenir els autors materials de l'atemptat: Aitor Olaizola i Eider Pérez, que van ser jutjats al juliol del 2005 i van ser condemnats a 75 anys de presó.

Anar al contingut