La Fiscalia demana la retirada del polèmic cartell de Vox sobre menors migrants
Acte de campanya de Vox a Fuenlabrada (EFE / Kiko Huesca)

Un jutge rebutja, per ara, retirar el cartell de Vox sobre menors estrangers

Segons la Fiscalia, el cartell pot ser constitutiu de delicte d'odi i, per això, en demanava la retirada "en el termini més breu possible"

Redacció / AgènciesActualitzat

La Fiscalia de Madrid ha presentat una denúncia contra Vox per delicte d'odi pel seu cartell sobre menors estrangers migrants. Reclama al jutge que "en el termini més breu possible" decreti la seva retirada per protegir els menors d'atacs "gratuïts i prejudicis". Però, el jutjat d'Instrucció número 48, en funció de guàrdia de diligències, ha rebutjat la retirada cautelar en considerar que "no es dona ni perill per la demora, ni aparença de bon dret".

Ara serà el jutjat número 53, encarregat de la causa, el que continuarà el procediment per suposat delicte d'odi.

En el cartell, la formació de Santiago Abascal recrimina que els menors estrangers no acompanyats cobren una paga més gran que els jubilats espanyols.

S'exhibeix a l'estació de metro de Sol i mostra una dona gran en un costat i, a l'altre, un jove amb la cara tapada i encaputxat". El text diu "Un MENA, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes. Protegeix Madrid, vota segur".

La Fiscalia considera que el missatge "trasllada no solament el suposat import econòmic que costa el manteniment d'un MENA enfrontat al d'un pensionista, qüestionant-se d'aquesta manera el seu caràcter ètic i legal, sinó també una imatge física del menor amb prejudici com a persona estrangera, violenta i delinqüencial".

Destaca que mostra un jove "racialitzat de pell fosca, amb el cap tapat amb la caputxa de la roba que vesteix i amb la cara igualment tapada per un ampli mocador".

La sol·licitud de retirada del cartell no només afecta el que s'exhibeix a l'estació de Sol, sinó també a "tots els d'idèntic contingut exposats en qualsevol altre espai publicitari i col·locats per l'anunciant denunciat".

El ministeri públic afirma que va tenir coneixement de la col·locació del cartell el 20 d'abril i demana la mesura cautelar perquè "aquests menors no nacionals són menors que no disposen d'estructura familiar, social i econòmica en el territori nacional".

Això, diu la denúncia, converteix aquest col·lectiu en "doblement vulnerable" tant per la seva edat com pel seu desarrelament a causa de l'origen estranger.

Per aquest motiu demana "una protecció més gran per part de tots els operadors i institucions públiques".

La Fiscalia recorda que el delicte d'odi integra diferents tipus en els quals el bé jurídic protegit "és la dignitat de la persona, individualment i com a part de determinats col·lectius".

Per al ministeri fiscal, amb la retirada del cartell la dignitat i la seguretat d'un col·lectiu tan vulnerable com els menors estrangers no acompanyats quedaria protegida "sense vulnerar el dret del partit polític Vox de fer propaganda electoral" perquè "l'espai publicitari contractat i ocupat pel cartell pot tornar a ser ocupat amb propaganda que demani el vot en campanya".

A la causa oberta d'ofici per la Fiscalia de Madrid aquest dimarts, s'hi han afegit denúncies i queixes per part del govern espanyol, de diversos partits polítics i també d'entitats com la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat.

ARXIVAT A:
VoxComunitat de MadridMenorsRacismeExtrema dretaEleccions
Anar al contingut