La instrucció del cas es va acabar fa tres setmanes
La instrucció del cas es va acabar fa tres setmanes (ACN/Laura Fí­guls)

La Fiscalia demana fins a 1 any i 8 mesos d'inhabilitació per a la mesa de Roger Torrent

Els quatre investigats han presentat recurs i estan pendents que es resolgui

Actualitzat

La Fiscalia demana 20 mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa per a l'expresident del Parlament Roger Torrent i per a dos membres independentistes més de la seva mesa: Josep Costa i Eusebi Campdepadrós. També sol·licita que se'ls obri judici per un suposat delicte de desobediència greu, per haver permès debats a favor de l'autodeterminació i en contra de la monarquia.

La Fiscalia demana una pena més baixa per a l'altra membre independentista de la mesa, Adriana Delgado. En el seu cas, sol·licita 16 mesos d'inhabilitació i 24.000 euros de multa.

El Tribunal Superior de Justícia va tancar la instrucció fa tres setmanes i va deixar els quatre investigats a un pas del judici.


Recursos pendents

Els quatre investigats han presentat recurs contra aquesta instrucció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i encara estan pendents de resoldre's.

Roger Torrent i Adriana Delgado al·leguen que els debats sobre la monarquia i l'autodeterminació que van permetre eren "susceptibles del debat parlamentari" i parlen d'una vulneració de drets fonamentals, com el dret a la participació i a la representació política, a la llibertat ideològica i a la llibertat d'expressió i de reunió.

També diuen que haurien d'estar protegits per la inviolabilitat parlamentària. I que tirar endavant aquesta causa per suposada desobediència pot "potenciar un efecte inhibidor".

Eusebi Campdepadrós parla d'un tribunal no competent. Diu que no hi va haver delicte de desobediència perquè "va actuar sempre en el convenciment de la rectitud de la decisió presa".

El recurs de Josep Costa apuja molt més el to. Denuncia que ha estat víctima d'una detenció il·legal, quan el van obligar a comparèixer davant la jutge instructora perquè, prèviament, no s'hi havia presentat. També al·lega que no s'ha respectat la inviolabilitat parlamentària, ni la separació de poders, ni el dret a un tribunal i a una jutge imparcial.

Al recurs diu: "El que es va desobeir (...) va ser la voluntat de censura del govern espanyol". I afegeix: "Aquesta causa s'ha posat en marxa com a culminació d'un mètode antidemocràtic consistent a instrumentalitzar el Tribunal Constitucional per aplicar la censura prèvia al debat parlamentari". També que "la magistrada instructora, de forma prevaricadora, es presta a aquesta estratègia amb entusiasme".

Amb aquests arguments, Costa ha acabat presentant una querella criminal contra la magistrada instructora del TSJC, Maria Eugènia Alegret. L'acusa de suposats delictes de detenció il·legal, prevaricació, delicte contra la inviolabilitat parlamentària i contra l'exercici de drets cívics.

ARXIVAT A:
Roger TorrentParlament de CatalunyaProcés català
Anar al contingut