La Fiscalia demana arxivar la causa de les càrregues policials de l'1-O

La Fiscalia demana arxivar la causa de les càrregues policials de l'1-O

Considera que es va utilitzar una "força legítima i proporcionada" i proposa investigar només accions "individualitzades" d'alguns agents

RedaccióActualitzat

La Fiscalia ha demanat l'arxivament del gruix de les investigacions sobre les càrregues policials en diversos centres de votació de l'1-O a Barcelona. Aquestes investigacions estan obertes, actualment, en el jutjat d'instrucció número 7 de la capital catalana.

En el seu escrit, de 62 pàgines, els fiscals consideren que -en la majoria de casos- els agents es van veure obligats a fer servir la força arran del que defineix com una "actitud de resistència i hostilitat de centenars de milers de ciutadans".

Neguen que els ciutadans estiguessin emparats per la llibertat d'expressió ni el dret de reunió:

"El comportament dels ciutadans que es van congregar davant les portes dels centres amb l'única i exclusiva finalitat d'avortar un mandat judicial no estava emparat en les llibertats d'expressió, reunió i manifestació, tal com ha manifestat el Tribunal Suprem." 


Defensen, a més, que la resposta policial va consistir "a fer ús de la força legítima i proporcionada" per part dels policies nacionals i guàrdies civils.

"[No hi ha] cap  dada o indici que permeti sospitar, després de més dos anys d'investigació, una intervenció policial global desproporcionada, ni en la gestió i direcció de l'operatiu, ni en el seu desenvolupament i evolució."


El Ministeri Públic assegura també que l'acció de la Policia Nacional va ser necessària davant de la "ineficàcia i passivitat" dels Mossos d'Esquadra, com es recull en la sentència del Suprem contra els líders independentistes que van promoure el referèndum de l'1 d'octubre de 2017.


Investigar accions "individualitzades"

Tot i demanar aquest arxivament parcial i provisional, la Fiscalia sí que considera que caldria mantenir oberta la investigació sobre els fets ocorreguts a l'institut Ramon Llull, on un dels concentrats, Roger Español, va perdre la visió d'un ull per l'impacte d'una bala de goma.

També demana al jutge que siguin portats a judici, per delictes de lesions lleus, els agents dels antiavalots que van ser denunciats per diversos ciutadans que van resultar ferits en els centres Pau Claris, Àgora, Dolors Monserdà i Meditèrrania. La Fiscalia parla, en qualsevol cas, d'accions "individualitzades" per part d'alguns agents.


L'Ajuntament de Barcelona, expulsat

La sol·licitud d'arxivament de la Fiscalia arriba dues setmanes després que l'Audiència de Barcelona atengués la petició de l'Advocacia de l'Estat, a la qual la Fiscalia va donar suport, d'expulsar l'Ajuntament de Barcelona com a acusació popular de la causa.

L'argument és que el consistori barceloní "no és ni l'ofès ni el perjudicat" en la causa, ni està habilitat per la carta municipal per personar-se com a acusació popular.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut