Cuixart i Sànchez arribant a l'Audiència Nacional el 16 d'octubre de l'any passat (ACN)
Cuixart i Sànchez arribant a l'Audiència Nacional el 16 d'octubre de l'any passat (ACN)

La petició de la fiscalia per a Cuixart i Sànchez: 17 anys de presó per rebel·lió

L'Audiència Nacional els considera "promotors i directors" de la mobilització davant la seu de la Conselleria d'Economia el 20S

RedaccióActualitzat

La fiscalia ha fet públiques aquest divendres les peticions de pena per als líders independentistes i demana 17 anys de presó i 17 anys d'inhabilitació absoluta per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Els acusa d'un delicte de rebel·lió com a promotors i/o caps principals i argumenta que van ser els responsables d'encoratjar els catalans a mobilitzar-se i a comparèixer davant la Conselleria d'Economia per impedir els escorcolls que la Guàrdia Civil tenia previst fer per trobar informació que permetés depurar responsabilitats per la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre.

Hi afegeix, també, que, davant la gravetat de la situació, no van aturar la convocatòria, sinó que la van mantenir durant 24 hores, i que van fer una crida a la manifestació permanent.

La fiscalia acusa també de rebel·lió l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. I l'hi demana 17 anys de presó i 17 d'inhabilitació.

Més d'un any de presó preventiva

Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ingressar a presó preventiva el 16 d'octubre del 2017. La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar presó sense fiança per als Jordis, els quals va considerar "promotors i directors" del que considera un "setge" a la seu de la Conselleria d'Economia el 20 de setembre.

Cuixart i Sànchez ja havien comparegut per aquests fets a principis d'octubre i havien quedat en llibertat, però el dia 16 van tornar a comparèixer i la magistrada en va decretar la presó incondicional.

Des d'aleshores, tots dos continuen a la presó malgrat haver sol·licitat la llibertat provisional en diverses ocasions. Ni l'Audiència Nacional ni, després del trasllat de la causa, tampoc el Tribunal Suprem han acceptat alliberar-los.

Missatge des de Lledoners

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en un missatge al seu compte de Twitter assegura que aquestes peticions no els faran renunciar als seus objectius:

 

Jordi Sànchez també ha reaccionat dient que "hi ha més odi i agressivitat en l'escrit de la Fiscalia que en tot el procés" i demana una resposta digna i no violenta:

ARXIVAT A:
20SProcés catalàReferèndum 1-O
Anar al contingut