Madrid

La Fiscalia de l'Estat impugna les candidatures d'Askatasuna i D3M a les eleccions basques

La Fiscalia de l'Estat ha impugnat aquest dijous davant del Tribunal Suprem les llistes electorals d'Askatasuna i D3M. D'aquesta manera es vol evitar que puguin presentar-se a les eleccions basques de l'1 de març perquè "responen a una estratègia unitària a l'entorn d'ETA-Batsuna". Paral·lelament, es preveu presentar un contenciós electoral davant la sala 61 del Suprem i fins i tot el govern es planteja una acció directa de petició d'il·legalització davant el Suprem. El contenciós electoral és la via de resolució més ràpida, perquè si es presenta divendres tal com està previst, el tribunal s'hauria de pronunciar abans de les 12 de la nit del pròxim 7 de febrer, dissabte.

Actualitzat
La petició d'impugnació de les llistes es basa en el fet que Askatasuna és una nova marca de Batasuna, il·legalitzada com a organització vinculada a ETA. El fiscal general de l'Estat també té previst demanar al jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, que suspengui les activitats d'Askatasuna i D3M per la via penal, en el marc de les investigacions per la suposada pertinença a ETA dels seus integrants. Segons Conde-Pumpido, un 40% dels integrants d'Askatasuna han firmat "l'aval de D3M" i d'això dedueix que formen part del mateix projecte. El fiscal general ha afirmat que "són dues cares de la mateixa moneda, una de neta, Askatasuna, i una altra de bruta, D3M".

Els portaveus de D3M han assegurat que, tot i aquestes accions, l'esquerra abertzale "serà present" a les eleccions de l'1 de març "tot i els entrebancs" i s'hauran de recomptar "les desenes de milers de vots a favor de la democràcia, de la sobirania i la independència". Blanca Martínez de San Vicente, la portaveu de l'organització, ha denunciat "l'assetjament" contra D3M i ha acusat el PNB i el PSOE d'afavorir l'anul·lació de les seves candidatures per "neutralitzar" l'esquerra abertzale  i "perpetuar" l'actual marc polític al País Basc.
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut