Girona

La Fiscalia de l'Audiència Nacional vol que s'identifiquin els responsables d'haver cremat fotografies del rei a Girona

El rei Joan Carles va ser aquest dijous a Girona per inaugurar el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i per sopar amb els empresaris de la demarcació. La visita, però, va suscitar mostres de rebuig i l'esquerra independentista de Girona va convocar una manifestació pel centre de la ciutat en què es van aplegar unes 400 persones. Durant l'acte es van cremar fotografies dels monarques i ara, la Fiscalia de l'Audiència Nacional vol saber qui ha estat el responsable o responsables. El Departament d'Interior ja treballa per identificar-los. El govern central ha condemnat els fets i el PP ha responsabilitzat el PSOE d'encoratjar els radicals.

Actualitzat

Tot i que la intenció dels manifestants era arribar fins al pavelló de Fontajau, on se celebrava la Setena Nit de l'Empresari, els agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra ho van impedir. Així, els opositors a la visita reial es van quedar davant l'Ajuntament de Girona després de manifestar-se pels carrers del centre de la ciutat. Allà és on es van cremar les fotografies.

El fiscal de l'Audiència Nacional Javier Zaragoza ha decidit obrir la investigació perquè considera que els responsables d'aquests incidents poden haver comès un delicte d'injúries greus a la més alta representació de l'estat, un delicte que es castiga amb penes d'entre sis mesos i dos anys de presó. Per això, ja ha demanat al Departament d'Interior de la Generalitat que treballi per identificar els responsables, i el departament que dirigeix Joan Saura s'hi ha posat de seguida.

Sobre aquest tema de la crema de fotos ja s'han pronunciat tant la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, com el conseller d'Interior, Joan Saura. Tots dos han dit que duran les investigacions fins al final.

El PP no passarà per alt episodis com els d'aquest dijous a Girona. El president del partit, Mariano Rajoy, ha culpat el president del govern central de "donar ales als nacionalistes més radicals". Rajoy ha instat José Luis Rodríguez Zapatero a "fer complir la llei" perquè creu que és l'única manera de posar fi a fets com aquests. Aquest divendres, el PP de Catalunya rebia la visita d'Eduardo Zaplana, que també veu en la condescendència del PSOE el principal motiu del que defineix com "encoratjament de grups radicals".

Daniel Sirera relacionava els incidents amb les esbroncades de la Diada davant del monument a Rafael Casanova i diu que duran a la justícia un vídeo que acredita que els dirigents del PP van rebre amenaces molt greus. És el que també li exigiran a Joan Saura, a qui acusen d'amagar unes imatges que els Mossos, diu Sirera, també van filmar.

D'altra banda, Joan Ridao ha minimitzat des d'Esquerra la protesta de Girona contra el rei i considera que no deteriora la bona imatge de Catalunya.

El portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, ha dit al programa l'Oracle de Catalunya Ràdio que el PSOE utilitza de forma partidista la fiscalia per acontentar una part del seu electorat. Puig ha titllat de joves eixelebrats els protagonistes dels aldarulls contra el rei, i ha qualificat la seva actuació de desaforada en les formes.

Per la seva banda, el rei Joan Carles va poder complir la visita amb el programa previst. En arribar a la ciutat, va inaugurar el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. També es va reunir amb els empresaris de la demarcació, que van aprofitar la visita per reclamar un altre cop un pacte d'infraestructures per posar fi les carències de la demarcació que té des de fa dècades.

El monarca, que no va prometre res, va destacar en el seu discurs l'empenta dels empresaris gironins i ha afegit que s'ha d'estar orgullosos de la diversitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut