El retorn "temporal" de Joan Carles I a Espanya, cada dia més a prop
El rei emèrit Joan Carles I podria tornar de forma temporal (Europa Press)

La Fiscalia creu que Joan Carles I s'hauria enriquit fent de comissionista internacional

Segons el diari El Mundo, el Suprem vincula l'anterior rei amb els delictes de blanqueig de capitals i tràfic d'influències, entre d'altres

RedaccióActualitzat

Joan Carles I hauria fet fortuna gràcies a les comissions en negocis internacionals. Segons ha avançat el diari El Mundo, la Fiscalia veu "indicis" que l'ara rei emèrit era comissionista internacional i que s'hauria enriquit a partir de la intermediació en aquesta mena d'operacions.

És la primera vegada que el ministeri públic es pronuncia sobre l'origen de la riquesa de Joan Carles I i que es reflecteixen per escrit els delictes pels quals s'investiga el rei emèrit.

La defensa del monarca ha respost a la filtració de les acusacions dient que que no tenen "la més mínima justificació" i que "vulneren de manera evident el principi de presumpció d'innocència que empara tot ciutadà". En un comunicat, l'advocat Javier Sánchez-Junco critica s'han traslladat a l'opinió pública "valoracions i consideracions que perjudiquen greument" l'anterior cap de l'Estat:

"En aquesta comunicació a les autoritats suïsses s'inclouen greus afirmacions i imputacions de conductes que es realitzen, a parer nostre, queden contradites per altres fets dels quals no s'esmenta res."


"Indicis" de blanqueig i suborn, entre d'altres

El pare de l'actual monarca espanyol hauria rebut "comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la intermediació en negocis empresarials internacionals", ha publicat el diari, citant les explicacions de l'escrit del tinent fiscal de l'alt tribunal, Juan Carlos Campo.

Aquesta afirmació s'inclou en la petició que la Fiscalia del Suprem va enviar a Suïssa el febrer passat per demanar informació dels comptes del rei emèrit.

En aquesta sol·licitud, la Fiscalia manté que hi ha "indicis" d'almenys quatre possibles delictes per part de Joan Carles I: blanqueig de capitals, suborn, delicte contra la Hisenda pública i tràfic d'influències.

En l'escrit del febrer passat, el ministeri públic reclama a les autoritats suïsses la informació de tots els comptes vinculats al monarca emèrit.

La Fiscalia ni ho confirma ni ho desmenteix

joan Carles I
Joan Carles I té obertes tres investigacions (Europa Press/Eduardo Parra)

Després de la publicació d'aquesta informació, la Fiscalia General de l'Estat ha explicat en un comunicat que hi ha tres investigacions obertes sobre el rei.

Sense confirmar ni desmentir la notícia, hi detalla que ha requerit informació i documentació a altres països, com Suïssa, i afegeix que en les peticions cal fer constar els "indicis de criminalitat disponibles per l'autoritat que requereeix".

Això, aclareix, no predisposa res:

"No estem davant un dictamen, petició de processament o conclusions del Fiscal, sinó en el marc d'una sol·licitud d'informació, en la qual simplement es detallen els possibles il·lícits que són objecte d'investigació. Resulta obvi que serà precisament el contingut de la resposta que l'autoritat requerida doni (...) el que en el seu moment permetrà al Fiscal confirmar o descartar aquests indicis, o fins i tot obrir altres vies d'investigació."

Joan Carles de Borbó, que va marxar d'Espanya el 3 d'agost del 2020, té tres investigacions obertes per la Fiscalia del Tribunal Suprem: una sobre les comissions per la construcció de l'AVE a la Meca, una segona per suposades donacions rebudes a través de targetes opaques i l'última, per la sospita que Joan Carles de Borbó pugui guardar fins a 10 milions d'euros al paradís fiscal de l'illa de Jersey.

Des que va sortir del país, també ha fet dues regularitzacions amb Hisenda, de més de 5 milions d'euros, uns moviments que també formen part de la investigació.  

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsCasa Reial espanyola Corrupció
Anar al contingut