Quim Torra, president de la Generalitat (Arxiu)
Quim Torra, president de la Generalitat (Arxiu)
Madrid

La Fiscalia avala deixar en suspens la inhabilitació de Torra

La Fiscalia General de l'Estat dona la raó al president Torra, que demana no ser suspès com a diputat mentre el Suprem estudia la qüestió de fons

RedaccióActualitzat

La Fiscalia del Tribunal Suprem dona la raó al president de la Generalitat, Quim Torra: que la inhabilitació ordenada per la Junta Electoral quedi suspesa de manera cautelar

La Fiscalia ha remès un escrit al Tribunal Suprem en què no s'oposa a suspendre cautelarment l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) que va ordenar el cessament de Quim Torra com a diputat autonòmic, mentre la sala aborda el fons del recurs del president. En el seu informe, el ministeri públic considera "assumibles" les mesures cautelars presentades per la defensa de Quim Torra contra l'acord de la JEC.

La Sala del Contenciós del Suprem ja va rebutjar per unanimitat suspendre de manera urgent l'acord de la JEC que considerava que pesava sobre Torra la causa "d'inelegibilitat sobrevinguda" en haver estat condemnat per desobediència. El Tribunal Suprem va rebutjar suspendre de manera urgent la inhabilitació, però obria un termini de cinc dies perquè les parts (la fiscalia i la JEC) s'hi pronunciessin.

Ara la fiscalia ha considerat que la suspensió ha de quedar en suspens. Al·ludeix a "la possible incompetència de la Junta, i en general de l'Administració electoral", per decidir sobre "l'aplicació d'un motiu d'incompatibilitat sobrevinguda determinant de la pèrdua de l'escó "de Torra, i al·ludeix a una dada "d'innegable rellevància": 6 membres de la JEC també van retreure aquesta incompetència en un vot particular.

L'última paraula sobre la inhabilitació la tindrà el Suprem un cop escoltades totes les parts.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar el 19 de desembre el president Quim Torra a un any i mig d'inhabilitació especial per a càrrec públic electe local, autonòmic, estatal i europeu per desobeir l'ordre de la Junta Electoral de retirar les pancartes en suport als presos independentistes i els llaços grocs dels edificis de la Generalitat:

Amb la condemna per desobediència, la Junta Electoral Central va inhabilitar "de facto" Quim Torra en deixar-lo sense escó al Parlament de Catalunya per "inelegibilitat sobrevinguda".

 

ARXIVAT A:
Quim TorraTribunal Suprem
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut