La Fiscalia avisa que perseguirà penalment l'absentisme escolar sense justificació

Les conseqüències poden ser de sancions de 9.000 euros i 6 mesos de presó o retirada de tutela, si els menors no n'estan exempts per alguns supòsits establerts en el context de la Covid-19

Redacció/AgènciesActualitzat

La Fiscalia General de l'Estat ha recordat que és una obligació "ineludible" dels pares, mares i tutors portar els fills als centres escolars i que, en cas de no fer-ho sense una justificació "clara i determinant", s'actuarà d'ofici durant la pandèmia de la Covid-19.

D'aquesta manera, la Fiscalia ha unificat els criteris sobre la manera d'actuar: investigarà els casos que no tinguin dret a l'exempció del deure d'assistència presencial al centre docent, inclosos els supòsits establerts durant la pandèmia.

Aquest comunicat arriba després que algunes associacions de famílies hagin anunciat que no duran els seus fills a l'escola pel risc de rebrot del coronavirus.


Multes, presó i retirada de tutela

La presidenta de la secció d'infància i adolescència de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Pilar Tintoré, explica que forma part dels protocols habituals dels centres informar-se de les raons per les quals uns tutors decideixen no dur els menors al seu càrrec a les aules.

Si aquesta decisió no està justificada, explica Tintoré, aleshores entren en joc la inspecció d'Educació, serveis socials i altres organismes territorials per provar de corregir la situació.

En cas que els menors no estiguin exempts d'assistència, les sancions a les famílies i els responsables de la tutela poden ser d'entre 3.000 i 9.000 euros per la via administrativa i de 3 a 6 mesos de presó i la retirada de tutela de 4 a 10 anys per la via penal.
 

Pilar Tintoré preveu que els supòsits en els quals un menor no està obligat a assistir a classe podrien comprendre casos de malaltia greu de l'estudiant o d'algun familiar, o bé que les característiques socioeconòmiques de la família no li permetin garantir la salut dels seus de cap altra forma que no sigui amb absentisme.

"És important analitzar cada supòsit", conclou Tintoré.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Fiscalia General de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut