El Consell Executiu en què es va formalitzar el decret per ajornar les eleccions (ACN / Rubén Moreno / Presidència)
El Consell Executiu en què es va formalitzar el decret per ajornar les eleccions (ACN / Rubén Moreno / Presidència)

La Fiscalia avala mantenir de moment el 14F mentre que el govern diu que "batallaran"

Al Parlament, el vicepresident diu que estan perplexos per la decisió del TSJC i que "batallaran fins al final" la data del 30 de maig

ACN / RedaccióActualitzat

El govern ja ha presentat, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, les al·legacions per defensar la suspensió de la convocatòria de les eleccions per al 14 de febrer, aixecada cautelarment arran de dos recursos presentats aquesta setmana que demanaven la cautelaríssima.

El document, de 50 pàgines, defensa que el 14 de febrer hi haurà un pic de la pandèmia de Covid-19 i es fa ressò de tres informes, jurídic sanitari i de processos electorals que ja s'adjuntaven en el decret ara suspès, signat divendres passat per Pere Aragonès.


La Fiscalia, per la suspensió

Per la seva banda, la Fiscalia Superior de Catalunya s'ha posicionat a favor de la suspensió cautelar, per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, del decret que atura les eleccions del 14F per convocar-les el 30 de maig.

En l'informe presentat al tribunal, el ministeri públic al·lega que, si s'aixeca la suspensió cautelar, quan el tribunal resolgui ja haurà passat el 14 de febrer, cosa que faria impossible fer complir la resolució en cas que sigui contrària a la Generalitat.

"La durada del procediment judicial fins a la resolució del fons, atesos els terminis processals, podria abocar amb gran probabilitat, fins i tot plena seguretat, a fer inviable la celebració de les eleccions el 14 de febrer", s'hi assegura.

Així, els recursos contra el decret d'ajornament "perdrien la seva finalitat", afegeix la fiscalia, que recorda que no s'ha pronunciat sobre el fons de l'afer, sinó només sobre la mesura cautelaríssima que demanava en el seu recurs contra la suspensió de les eleccions un particular.


Aragonès assegura que el govern "batallarà fins al final"

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, s'hi ha referit aquest matí al Parlament per dir que "batallarà fins al final" per poder celebrar els comicis al maig perquè té "la raó sanitària" i que cal defensar el dret a la salut i el dret a vot amb "llibertat i seguretat".

El republicà ha fet una crida a la responsabilitat del poder judicial i ha demanat que resolgui la qüestió amb la "màxima urgència" per no posar en qüestió el procés electoral. També ha assegurat que s'han seguit "estrictament" les mesures recomanades pels serveis jurídics de la Generalitat i el que es va acordar a la taula de partits.


Crítiques de l'oposició

En canvi, també des de la Diputació Permanent del Parlament, els partits de l'oposició -excepte la CUP- han acusat el govern justament de no haver fet bé el decret de suspensió dels comicis del 14 de febrer. I han demanat a l'executiu que faci bé les al·legacions a la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que suspèn cautelarment l'ajornament electoral.

El cap de l'oposició, Carlos Carrizosa, de Ciutadans, s'ha mostrat "preocupat, perplex i indignat" després de la intervenció d'Aragonès. "El que li demanem és que ens protegeixin de la pandèmia i vostès ho executen malament. Un nyap o una pífia. Ho vaig dir des del principi quan vaig agafar el decret, vaig pensar que tindríem problemes", ha dit.

Per la seva banda, la diputada del PSC Eva Granados creu que el govern ha enganyat perquè van dir que ajornarien les eleccions del 14 de febrer i, en canvi, el que han fet amb el decret és desconvocar les eleccions. I d'aquesta manera, segons Granados, Aragonès s'ha atribuït competències que no té i sembla una "tupinada". "L'espectacle està generant confusió i inseguretat i l'han generat vostès", ha reblat.

I la candidata de CatECP, Jéssica Albiach, ha retret al govern que "el país mereixia que el decret es fes bé" i ha lamentat que això no hagi estat així. En aquest sentit, ha demanat menys "perplexitat" per part d'Aragonès i més fer les coses bé.

Per la seva banda, el candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha explicat que el PPC va proposar que el govern consultés la Junta Electoral Central (JEC) abans de redactar el decret. I ha lamentat que l'executiu català digués que no.

La JEC allarga fins demà el sorteig de les meses

Després que el TSJ suspengués provisionalment aquest dimarts el decret d'ajornament electoral, els preparatius s'han tornat a posar en marxa. Alguns amb certa urgència, com el sorteig per escollir els membres de les meses. En alguns llocs encara es fa de manera tradicional.

Però, a la majoria d'ajuntaments, la selecció es fa per via informàtica. Són 82.000 persones, entre titulars i suplents, per a 9.000 meses repartides per tot Catalunya.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
Anar al contingut