Madrid

La fiscalia alemanya investiga si hi va haver homicidi per negligència en l'allau mortal del Loveparade

Alemanya ja investiga les causes de l'allau humana del Loveparade que va fer 19 morts, entre els quals hi ha dues estudiants catalanes. La fiscalia de Duisburg ha obert una investigació per determinar si hi va haver homicidi per negligència. La policia i els bombers asseguren que s'havia advertit de la perillositat de la festa, per les nombroses deficiències en el pla de seguretat i perquè l'espai no era prou gran per acollir el festival. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha expressat el condol a les famílies de les víctimes i ha afirmat que s'ha de fer "un examen molt intens" que expliqui com va poder produir-se la tragèdia, alhora que ha instat a prendre les mesures perquè mai es torni a repetir. De moment, els organitzadors ja han dit que el Loveparade no se celebrarà mai més.

Actualitzat
El fiscal de Duisburg, Rolf Haferkamp, ha confirmat que s'ha obert una investigació per determinar si hi va haver un delicte d'homicidi per negligència en relació a l'allau humana que va costar la vida a 19 persones, entre les quals la de les dues estudiants catalanes de Tarragona i Cambrils que cursaven un Erasmus a la Universitat de Münster.

Les famílies de les dues noies tarragonines són des d'ahir a Duisburg per identificar-ne els cossos i iniciar-ne els tràmits de repatriació.

Ara, la gran pregunta és per què un festival que havia d'acollir més d'un milió de persones es va organitzar en un recinte amb una capacitat per a només 300.000. En un principi la policia va sostenir que va ser una gran aglomeració de persones, fruit d'un excés de gent i d'unes deficients vies d'entrada i d'evacuació, el que va propiciar l'estampida. De fet, segons un diari alemany, els bombers i la policia havien advertit l'alcalde de Duisburg de les deficiències del pla de seguretat previst. Fins i tot el fundador del Loveparade, Dr. Motter, lamenta que "la desgràcia es podria haver evitat", parla d'infraccions greus i n'acusa directament els organitzadors, que assegura que "només volen fer diners".

No obstant això, el cap de la policia de Duisburg, Detlef von Schmeling, va dir que es van establir punts de supervisió per controlar el flux de persones i que hi havia prou espai per moure's quan va ocórrer la tragèdia. Per això, va afirmar que no creia que la causa de les estampides mortals fossin els brots de pànic, però ha assenyalat que seran els fiscals qui hauran de determinar-ne les causes exactes un cop acabi la investigació.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit en un comunicat emès des de la ciutat bavaresa de Bayreuth que cal fer "un examen molt intens" que expliqui per què es va produir la tragèdia, i al mateix temps ha instat a prendre mesures perquè episodis similars no tornin a repetir-se. També l'alcalde de Duisburg, Adolf Sauerland, ha assegurat que "la pregunta de per què ha succeït això ha de ser resposta".

Totes les mirades estan posades en les autoritats de Duisburg i en els organitzadors, que ja han anunciat que no hi haurà més Loveparade.

Testimoni esfereïdor d'una amiga de les víctimes catalanes

Les víctimes catalanes, Marta Acosta i Clara Zapater, de 22 anys, eren estudiants de Filologia Anglesa i de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili i de l'Autònoma de Barcelona, i cursaven un Erasmus a la Universitat de Münster, pròxima a Duisburg. S'havien traslladat al festival amb un grup d'universitaris per celebrar el final de curs i tenien pensat tornar a Catalunya aquesta setmana que ve.

Entre aquests amics hi havia Joana Maria Ginard, veïna de Mallorca. En declaracions a IB3, Ginard ha explicat que es va assabentar de la desaparició de les seves amigues cap a les nou del vespre de dissabte, quan un altre amic li va trucar per explicar-li què havia passat. En el moment dels fets ella era en un altre punt del recinte. Ginard ha explicat que el grup d'amics intentava accedir al recinte però que hi havia "tancaments i tanques i no podien". La gent va començar a posar-se nerviosa i a empènyer, i n'hi havia que intentaven entrar i d'altres sortir. La noia prossegueix i assegura que els seus amics eren conscients que la gent s'estava morint i que estaven trepitjant persones. També que havien d'intentar no caure perquè "si queien estaven morts".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut