Barcelona

La filla del compositor Eduard Toldrà en recupera les cançons sobre poemes

El compositor Eduard Toldrà va compondre cançons sobre poemes de diversos autors fins a l'edat de quaranta anys, però aquestes cançons ni es van conservar ni es van gravar. Per sort, no han quedat oblidades. Qui millor les recorda és la seva filla, Narcisa Toldrà. Als 86 anys ha fet unes classes magistrals organitzades per la Fundació Victòria dels Àngels i les ha rescatat de l'oblit.

Actualitzat
Narcisa Toldrà, filla d'Eduard Toldrà, recorda molt bé, als 86 anys, les cançons del seu pare sobre poemes de diversos autors en català i en castellà, i formen part de la seva vida: "Són cançons que m'estimo molt perquè tota la vida que em fan companyia -diu Narcisa Toldrà-. Me les va ensenyar el meu pare de molt petita. No me les va ensenyar; les cantàvem, i, anant cantant, les vaig anar aprenent."

"Lied" català amb categoria europea

Les partitures d'aquestes cançons, que mai es van gravar, ara les estan estudiant diversos alumnes de l'Esmuc, l'Escola Superior de Música de Catalunya, que han comptat, a més a més, amb el consell excepcional de la filla de Toldrà.

Segons Narcisa Toldrà, el seu pare era "prou intel·ligent i tenia prou sensibilitat per saber que hi ha el 'lied' català i la 'canción española', i naturalment ho havia de fer absolutament diferent". Però segons la filla del compositor el que va perseguir Eduard Toldrà amb aquestes composicions era "fer el 'lied' català amb categoria europea".

La filla d'Eduard Toldrà creu que el seu pare se'n va sortir i per això se sent satisfeta i agraïda que aquestes cançons no hagin deixat de cantar-se.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut