Barcelona

La fila zero demana a Rajoy que escolti de la societat catalana

El líder d'ERC no ha volgut situar-se a la fila zero de la V, al vèrtex, amb la resta d'autoritats i personalitats, sinó que ho ha fet amb la gent del seu poble.

RedaccióActualitzat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit que els catalans "volen votar" en la consulta del 9 de novembre, al marge de si l'Estat la veu legal o no, i que amb la participació en la "V" realitzada a Barcelona, "ens tornen a recordar que hi ha un mandat i una majoria democràtica". Ho ha dit des del tram 38 de la Via Catalana, situat a la Gran Via; ha participat en l'acte amb una camisa dels castellers de Sant Vicenç dels Horts, municipi del qual és alcalde.

"Si el 9 de novembre és com un 11 de setembre amb els carrers de Catalunya plens de gent i amb 8.000 col·legis electorals oberts, no hi ha cap dubte que votarem i que guanyarem", ha dit Junqueras.

Sobre la posició que defensa ERC de "desobediència" i de mantenir la convocatòria perquè el 9 de novembre hi hagi urnes als carrers de Catalunya encara que l'Estat hagi suspès la Llei de Consultes i el decret de convocatòria, Junqueras ha apuntat que "estem a favor de votar, i, per tant, votarem".

També el conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha demanat poder votar. Ha assegurat que l'executiu català entoma el missatge de posar les urnes que s'ha llençat des de la 'V', i ha demanat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que també tingui la "humilitat" d'escoltar.  

"Que escolti un clam que simplement demana democràcia. O és que a Rajoy no l'importa la voluntat de Catalunya. Seria tan com dir que no l'importa gens", ha advertit.

En declaracions després de la "V", ha garantit que el govern està compromès a fer efectiva la consulta el 9-N, però també ha avisat que per fer-ho caldrà mantenir la unitat política a Catalunya.

Per la seva banda, el vicesecretari general d'Unió Democràtica, Antoni Font, des de fila zero de la "V", ha remarcat que la mobilització "festiva i reivindicativa" ha posat en evidència "que els que no han volgut escoltar tots aquests anys, avui poden constatar que el poble de Catalunya surt majoritàriament al carrer amb ànims de voler votar el 9 de novembre". En aquest sentit, ha esperat que l'Estat "ho vegi" i "no tanqui els ulls" davant la 'V'. És per això que ha apostat perquè Espanya "obri una via de diàleg i escolti al poble català, que té ganes de votar el 9-N".

També ha parlat des del vèrtex de la "V" el líder de la CUP, David Fernàndez, que ha dit que la marea de gent que aquest dijous a la tarda ha omplert la Diagonal i la Gran Via de Barcelona envia un missatge a l'Estat de determinació a votar el 9 de novembre. Fernández ha subratllat que si s'ha d'escollir entre obeir "un tribunal polititzat o fer cas al poble de Catalunya", ell no té dubte que donarà suport a la ciutadania. "La clau de la llibertat la tenen tots els catalans", ha dit, i ha reiterat que digui el que digui el govern espanyol, s'ha de "desobeir, votar i guanyar".

Qui també ha assistit a la V baixa és la portaveu al parlament  d'Iniciativa-Verds, Dolors Camats, que ha reclamat a Madrid que no tanquin els ulls a la gran senyera que han format els catalans.  "Que en prengui nota qui parla de legalitat, de lleis, de parlaments i d'assemblees, que avui també hi ha un clam per la democràcia i és el clam de la gent", ha assegurat.

 La diputada del PSC i membre del corrent crític del partit Moviment Catalunya, Marina Geli, ha estat una de les socialistes que ha participat en la "V". Geli ha defensat la seva presència a l'acte tot i que el PSC no ha volgut sumar-se a la mobilització. I és que, segons ella, que Moviment Catalunya i altres membres del PSC hagin participat de la "V" "no va en contra de ningú". En aquest sentit, Marina Geli ha assegurat que "els socialistes catalanistes que estem a favor de treballar activament perquè el poble de Catalunya pugui decidir, estem aquí a la 'V'".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut