La festa del Corpus torna a portar l'ou com balla a Barcelona
L'ou com balla, símbol del Corpus (Acn)

La festa del Corpus torna a portar l'ou com balla a Barcelona

La ciutat rememora fins diumenge una festa d'origen medieval que en altres indrets de Catalunya celebren amb les Enramades o catifes florals

Quim BalaguerActualitzat

Barcelona celebra des d'aquest dijous i fins diumenge la festa del Corpus, amb les tradicionals representacions de l'ou com balla i la processó festiva. També hi haurà catifes florals i portes obertes en edificis municipals

 

La Catedral, un dels punts on es pot veure l'ou com ball (Foto: Ajuntament de Barcelona)


La ciutat viurà durant tres dies aquesta celebració d'origen religiós i de tradició popular amb més de 600 anys d'història, que a Berga pren la forma de la Patum, a Sallent i Arbúcies d'Enramades, i a Sitges i La Garriga de catifes florals.


L'ou com balla

L'ou com balla és una de les celebracions més singulars de Barcelona, documentada des de Corpus de l'any 1637. Els brolladors i les fonts d'alguns claustres i patis de la ciutat mostraran el joc entre l'aigua i un ou prèviament buidat envoltat per flors i cireres que desafia la llei de la gravetat empès pel raig de la font.

La tradició, tan senzilla com misteriosa i hipnòtica, desperta passions entre els estudiosos que discuteixen encara sobre l'origen i el significat de l'ou com balla.

Barcelona és un dels pocs llocs del món on es pot veure aquesta tradició que, per uns, és metàfora del cicle de la vida i una referència al temps i al moviment continu i, per altres, un simple joc d'entreteniment propi de l'Edat Mitjana.

 

L'ou com balla es pot veure en diferents espais de Barcelona (Foto: Ajuntament de Barcelona)

 

Punts de Barcelona on hi ha... by on Scribd

 

Portes obertes i catifes


Amb motiu de la festivitat del Corpus, diversos equipaments celebren jornada de portes obertes. Entre aquests, la seu principal de l'Ajuntament de Barcelona, a la plaça Sant Jaume.

Durant la jornada de dijous es pot visitar el vestíbul, les escales i la galeria Gòtica d'aquest edifici. I, al pati de l'Ajuntament de Barcelona, es pot gaudir de l'exposició del Seguici Popular de la Ciutat, és a dir, dels gegants i del bestiari.

Enguany, a més dels habituals espais engalanats, Barcelona comptarà amb dues noves catifes florals: una a la Parròquia de Sant Ramon de Penyafort i, l'altra, la catifa elaborada pel centre ocupacional del taller de Sant Camil al Museu Etnològic i de Cultures del Món.

Diumenge, coincidint aquest any amb l'arribada de la Flama del Canigó, es podrà gaudir d'una catifa que al·ludeix a l'arribada del foc que encén les fogueres de Sant Joan, a càrrec de la Comissió de la Flama del Canigó de Barcelona conjuntament amb les Catifaires del Raval.


Diumenge, processó

Un dels principals actes del programa de Corpus a Barcelona és la processió festiva, que es farà diumenge a les 7 de la tarda. És una desfilada laica que surt del pati de l'Ajuntament amb tots els elements del seguici.

Un aparador popular d'elements tradicionals de la imatgeria festiva local com els Gegants de la ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, els capgrossos, o elements del bestiari com l'Àliga, el Lleó o el Bou, entre d'altres.

Aquestes figures aniran acompanyades de música i balls propis de la cultura popular, a més de trabucaires, la milícia de la Coronela o la colla dels Falcons. Aquesta processó se celebra a Barcelona des del 1320, i està considerada com a patrimoni cultural immaterial de la ciutat.

 

Els gegants de Barcelona sortiran diumenge en processó (Foto: Ajuntament de Barcelona)

 

Enramades i catifes de flors

Més enllà de Barcelona, la festa del Corpus també està marcada en vermell en altres punts de Catalunya amb celebracions ben diferents. La més multitudinària i sorollosa és la Patum de Berga, que des d'aquest dijous i fins diumenge viu els dies àlgids de la festa.

Més tranquil·les i contemplatives són les celebracions de les Enramades, que es fan a Sallent i a Arbúcies. A Sallent, al Bages, les Enramades tenen la condició de Festa d'Interès Turístic i Festa Tradicional d'Interès Nacional.

És la festa més representativa del patrimoni cultural de Sallent, amb el guarniment de carrers des d'aquest dijous i fins al dilluns següent. La  tradició està documentada des del segle XIII, quan els carrers es guarnien al pas de la processó de Corpus.

 

Les Enramades de Sallent, Festa d'Interès Turístic (Foto: Foto-Club Sallent)


També a la vila d'Arbúcies les Enramades és la festa més popular. Les primeres notícies sobre la festa daten del segle XVI, concretament del dia 21 de juny de 1589, diada de Corpus, segons una petita ressenya trobada als arxius parroquials.

A Arbúcies la festa arrenca aquest dijous amb una botifarrada popular, i tindrà el plat fort divendres i dissabte amb l'Enramada de la Plaça i l'Enramada del Castell.

Un altre guarniment tradicional de la festa del Corpus són les catifes florals, on destaquen Sitges i La Garriga. Aquestes dues poblacions mantenen la centenària tradició de convertir carrers en catifes de flors on la barreja de colors i formes captiven els visitants.

Aquest any, a Sitges, les catifes es podran veure dissabte i diumenge en patis i espais de la vila. A la Garriga, enguany s'han avançat al Corpus i van celebrar la festa diumenge passat.

ARXIVAT A:
Religió
Anar al contingut