La Fed aixeca el peu de l'accelerador i apuja els tipus d'interès mig punt fins al 4,5%

La decisió és per combatre la inflació igual que el BCE, que aquest dijous també està previst que apugi els tipus a un ritme inferior

RedaccióActualitzat

La Reserva Federal dels Estats Units ha tornat a apujar els tipus d'interès, per setena vegada consecutiva des del març. La Fed ha acordat una pujada de mig punt dels tipus d'interès, que s'enfilen fins al 4,5%.

La decisió és per combatre la inflació, tot i que indirectament pot acabar perjudicant el mercat laboral. Aquest dijous es preveu que el Banc Central Europeu seguirà el mateix camí. 

Tot i que la FED continua apujant els tipus, ho fa a un ritme més suau. Les tres alces anteriors van ser de tres quarts de punt. Powell ja havia insinuat a principis de desembre que en l'última reunió de l'any potser es podria començar a rebaixar l'agressivitat de les pujades de tipus, que han estat dures i accelerades durant tot aquest any per dominar la inflació més alta des de la dècada dels 80. 

Les dades de la inflació del mes de novembre, una mica més bones del que s'esperava, han acabat de decidir aquest augment més mesurat. 

 

La inflació continua disparada

L'economia nord-americana continua immersa, però en una espiral d'alta inflació, superior ara mateix al 7%, que la Fed vol fer baixar com sigui.

Apujant els tipus pretén frenar el consum, que es manté vigorós. Aquest consum està sustentat per un atur històricament baix, del 3,7%, que a la Reserva Federal no li acaba de quadrar dins del seu pla. A més, des de l'estiu, la inflació està donant un respir i el poder adquisitiu dels treballadors s'ha recuperat.  

El que busca la Fed amb les pujades de tipus és complicar el finançament de les empreses i, per tant, desincentivar la generació de llocs de treball. 

De moment, la primera batalla que la Reserva Federal està guanyant és la del mercat immobiliari. Des de la primavera, amb els tipus a l'alça, les vendes d'habitatges s'han enfonsat.

Demanar un préstec ara per comprar una casa és prohibitiu per a la majoria de nord-americans, amb uns tipus hipotecaris que estan per sobre del 6,5%.

 

Marca el ritme al BCE

La política agressiva de la Fed continuarà fins que la inflació reculi de forma significativa. Un missatge que farà seu el Banc Central Europeu, que aquest dijous pot apujar els tipus des del 2 fins al 2,5%.

Les previsions apunten que el BCE reduirà el ritme de la pujada dels tipus, tot i que els dos bancs centrals preparen el terreny per a mantenir-los elevats el 2023.

ARXIVAT A:
Estats UnitsBanca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut