El president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell
El president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell (Reuters/Elizabeth Frantz)

La Fed alerta que lluitar contra la inflació portarà "dolor a les famílies i a les empreses"

El president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell, assegura que continuaran amb la política de pujades dels tipus d'interès

Actualitzat

La Reserva Federal dels Estats Units continuarà apujant els tipus d'interès amb l'objectiu de rebaixar la inflació, encara que això representi frenar el creixement econòmic i l'ocupació.

"Això comportarà dolor a les famílies i a les empreses. Són els desafortunats costos de reduir la inflació", ha advertit el president de la Fed, Jerome Powell, en un discurs contundent que ha fet a Jakson Hole, el poblet de Wyoming on cada any es reuneixen els banquers centrals de tot el món.

Segons Powell, l'equivocació més gran seria deixar que la inflació s'enquisti i, per tant, ha deixat ben clar que no hi ha marxa enrere: la Fed farà servir "totes les seves eines en vigor" per combatre l'alça de preus, i està a punt per a "una altra pujada excepcional" dels tipus.

Jerome Powel amb la seva dona, Elissa Leonard, a Jackson Hole  
Jerome Powel amb la seva dona, Elissa Leonard, a Jackson Hole (Reuters/Jim Urquhart)

Els experts interpreten que aquesta posició anticipa un nou increment de 0,75 punts del preu del diner en la pròxima reunió de la Reserva Federal del mes de setembre.

Ara, els tipus d'interès oficials als Estats Units ja es mouen entre el 2,25% i el 2,5%, a molta distància d'Europa. Al juny, la Fed va decidir la pujada de tipus més important des del 1994, un 0,75%, i ho va repetir al juliol.

L'esperada intervenció del president de la Reserva Federal nord-americana ha accelerat la tendència a la baixa de les borses. L'Ibex 35, que havia començat la jornada amb guanys, ha baixat més d'un 1,5% i ha perdut els 8.100 punts.

La posició inflexible del responsable de la política monetària dels Estats Units ha tingut un efecte directe en el mercat del deute públic. El bo espanyol a 10 anys ha escalat fins el 2,6%, i la prima de risc supera els 120 punts bàsics respecte al bo alemany.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsBanca
Anar al contingut