Veïns de Madrid celebren el Dia de la Comunitat des dels balcons (EFE/Kiko Huesca)
Veïns de Madrid celebren el Dia de la Comunitat des dels balcons (EFE/Kiko Huesca)

La fase 1 permetrà trobades de 10 persones a casa, a partir de l'11 de maig

La Moncloa detalla les fases 0 i 1 del confinament en dos decrets que sortiran publicats aquest diumenge

RedaccióActualitzat

El govern espanyol prepara dos decrets per concretar com serà la desescalada. El primer implica que hi haurà una "cogovernança" amb les comunitats autònomes per decidir com s'apliquen les mesures. El segon decret definirà encara més què es podrà fer i què no en la denominada fase 0, que començarà dilluns 4 de maig, i en la fase 1, a partir de l'11 de maig.

 

Reunions a casa

Segons ha informat el govern espanyol, en la fase 1 es podran fer reunions de 10 persones a les cases, les famílies podran viatjar juntes en cotxe i les terrasses de bars i restaurants podran obrir amb un màxim del 50% d'aforament.

Això representa un canvi respecte el que va anunciar Pedro Sánchez aquest dimarts, quan va dir que el màxim seria un 30%. De tota manera, també caldrà mantenir una distància mínima de 2 metres i en grups menors de 10 persones.

Durant les trobades a les cases, els participants hauran de mantenir una distància de seguretat de dos metres i complir les mesures d'higiene que s'han anat explicant, com rentar-se les mans.

Gent gran passejant per la rambla Guipúscoa, aquest dissabte a Barcelona (EFE)

El comerç minorista arrenca

I en la fase 0, a partir d'aquest dilluns 4 de maig, el comerç minorista de menys de 400 metres podrà obrir amb una sèrie de mesures per garantir la higiene i la seguretat.

En concret, només podrà haver-hi un client per cada treballador, i hi haurà d'haver mampares de separació entre clients i dependents, a més dels dos metres de rigor.

Només s'hi podrà anar amb cita prèvia, i caldrà netejar els espais 2 vegades cada dia i la roba dels treballadors també cada dia haurà de passar per la rentadora.

També podran obrir les perruqueries, que hauran de mantenir una distància de 2 metres entre clients, i tant treballadors com clients hauran de portar mascareta tota l'estona. 

 

"Cogovernança" amb les autonomies

Sobre la "cogovernança" que planteja el govern espanyol, consistirà en reunions periòdiques dels consellers de Salut de cada autonomia amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Pel que fa a Catalunya, interessada a organitzar el desconfinament no per províncies, sinó per àrees sanitàries, i també a decidir els canvis de fase, el govern Sánchez assegura que no s'ha fet la petició formal.

La Generalitat, per la seva banda, considera que la petició es va fer quan es va comunicar a la Moncloa el pla de desconfinament de Catalunya aprovat pel Procicat.

 

4 illes, directes a fase 1

La fase 1 no arribarà fins l'11 de maig per a la immensa majoria, però s'avançarà a aquest dilluns 4 a 4 illes: Formentera, a les Balears, i la Gomera, Hierro i Graciosa a les Canàries.

Els dos decrets que precisaran totes aquestes normes i condicions està previst que surtin publicats aquest diumenge.

 

L'esportista Queralt Castellet, aquest dissabte a la platja de Palamós (EFE)
ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut