La farmaciola de viatge imprescindible: quins medicaments no hi poden faltar
Guia de la farmaciola de viatge: què cal portar per estar preparat, amb medicaments i primers auxilis imprescindibles per a adults i nens
En època de vacances, escapades i viatges, abans de marxar cal pensar bé què hem de posar a la maleta i un element imprescindible és la farmaciola.
Tant si anem a la platja, a la muntanya o a destins recòndits, sempre és necessari endur-nos alguns medicaments i elements bàsics de prevenció i primeres cures per fer front a possibles problemes de salut que ens puguin enxampar fora de casa o lluny d'un centre d'atenció mèdica.
Però com hem de preparar una bona farmaciola de viatge? En aquest article expliquem què no hi pot faltar, com ho hem d'emmagatzemar i què hem de tenir en compte abans de marxar.
La farmaciola bàsica
La farmaciola bàsica hauria de formar part de l'equipatge de qualsevol viatger, i és que tenir a mà en tot moment una sèrie d'elements sanitaris bàsics pot estalviar maldecaps i complicacions.
Segons Loli Herena, infermera de la Unitat de Salut Internacional Metropolitana Nord, aquests són els 21 elements imprescindibles d'una farmaciola de viatge:
► Analgèsics i antitèrmics, com ara paracetamol o ibuprofèn, per tractar el dolor i les inflamacions i abaixar la febre.
► Antidiarreics, per fer-los servir només en casos puntuals d'emergència.
► Preparats de rehidratació oral, per a situacions de diarrea o deshidratació.
► Antihistamínics, per a al·lèrgies conegudes.
► Medicaments habituals d'ús personal. Cal portar-ne la quantitat necessària per cobrir tot el viatge i una mica més. En cas de tenir un problema de salut important, cal portar un informe mèdic --en anglès, si viatgem a l'estranger-- per si hem de visitar un centre mèdic al lloc d'origen.
► Repel·lent d'insectes. Hi ha moltes alternatives, des d'elements químics fins a opcions naturals. Si viatgem a països tropicals amb moltes malalties que es transmeten a través de picades d'insectes, cal fer servir repel·lents amb concentracions d'entre un 30% i un 50% de DEET, que protegeixen durant més temps.
► Mosquitera.
► Antisèptics, per desinfectar talls o ferides superficials.
► Termòmetre digital.
► Gases estèrils, per netejar ferides.
► Benes i esparadrap, per tapar ferides.
► Sèrum.
► Tiretes.
► Pinces petites, per poder extreure paparres, punxes o altres elements que es puguin clavar a la pell.
► Tisores de punta rodona. Cal comprovar que no estiguin rovellades.
► Crema solar.
► Protector labial.
► Col·liri, per a aquelles persones que portin lentilles.
► Taps per a les orelles.
► Preservatius.
Com emmagatzemar els productes de la farmaciola
Preparar una farmaciola completa és bàsic, però també és molt important emmagatzemar-ne el contingut correctament per tenir-la en bon estat quan la necessitem.
Loli Herena recorda que "els medicaments s'han de portar sempre amb la capsa original i el prospecte" per tenir tota la informació i poder-la facilitar a un metge en cas que sigui necessari. També apunta que, abans de marxar de viatge, cal revisar la caducitat dels medicaments.
La farmaciola s'ha d'emmagatzemar en un lloc fresc i sec, on els medicaments estiguin protegits de la calor i la humitat. Si viatgem en avió i portem medicaments que cal refrigerar, podem demanar al personal de cabina que els guardi a la nevera.
També és més important portar la farmaciola sempre amb nosaltres, a la maleta de mà, per evitar perdre-la en cas que la maleta s'extraviï.
Riscos dels viatges a la muntanya
Quan viatgem a la muntanya, ens exposem a picades de tota mena de plantes i insectes i ens n'hem de protegir. Un dels insectes més habituals són les paparres, que s'han d'extreure de la pell tan bon punt es detecten. Per prevenir picades i protegir la pell, es recomana portar pantalons llargs i sabates tancades.
En cas de ferida, s'ha de netejar amb aigua i sabó en la mesura que sigui possible, i si sagna molt cal elevar la zona afectada per controlar l'hemorràgia. Si la ferida necessita sutura és important anar a un centre sanitari de seguida.
Si es tracta d'una mossegada d'un animal o d'una ferida bruta, també cal visitar un metge perquè valori si cal profilaxi antitetànica o subministrar la vacuna contra la ràbia.
Riscos dels viatges a la platja
En destinacions de platja, també cal tenir en compte el risc de picada, especialment d'animals marins, com ara les meduses.
La protecció solar també és bàsica. És important protegir-se la pell amb crema solar i portar barret per minimitzar el risc de cremades i de tenir una insolació.
També es recomana no anar a la platja ni exposar-se al sol durant les hores centrals del dia, quan la radiació és més agressiva, i mantenir una bona hidratació en tot moment.
La diarrea del viatger
La diarrea del viatger és una de les afeccions més habituals quan som lluny de casa. Els canvis en l'alimentació i la ingesta de menjar o aigua contaminada amb virus, bacteris o paràsits solen ser la causa d'un estat que, si bé no acostuma a ser greu, sí que pot ser molt inconvenient quan som fora de casa.
Per a Loli Herena, els antidiarreics poden ser una solució en casos puntuals, tot i que es recomana no fer-los servir com a primera opció:
"Els antidiarreics són recomanables només per a situacions molt puntuals, com per exemple si hem d'agafar un avió o preveiem que no podrem anar al lavabo durant una bona estona. En general, és millor rehidratar-se amb solucions de rehidratació oral."
És important no confondre les solucions de rehidratació oral amb les begudes isotòniques, que tenen una concentració de sals i glucosa diferent. Les sals de rehidratació oral són específiques per a la diarrea.
Viatges internacionals
Si viatgem a una destinació internacional és important consultar un metge per saber a quins riscos ens exposem i quines mesures hem de prendre.
El 061 Salut Respon ofereix informació sanitària als viatgers, però si anem a una destinació exòtica, cal visitar una unitat de salut internacional per saber amb detall quines precaucions cal prendre i si és necessari vacunar-se prèviament.
Cal demanar cita amb prou antelació, entre quatre i vuit setmanes abans de la data de sortida. Durant els mesos d'estiu, els serveis d'atenció al viatger són més concorreguts i cal planificar la visita mèdica amb més temps.
Documentació, targeta sanitària europea i assegurances
Més enllà de portar una farmaciola ben equipada, al llarg d'un viatge ens podem trobar amb problemes mèdics inesperats que requereixin la intervenció de professionals sanitaris. Per poder accedir a aquests serveis, cal preparar la documentació necessària i, en alguns casos, recórrer a una assegurança mèdica.
Si viatgem dins de l'estat espanyol, no ens caldrà res més que la targeta sanitària per ser atesos en qualsevol centre de la xarxa pública.
En canvi, si el viatge és a altres països de la Unió Europea, el Regne Unit, Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein, cal sol·licitar la targeta sanitària europea, que acredita el titular a rebre prestacions sanitàries en estades temporals.
Espanya també té un conveni d'assistència sanitària amb Xile i Andorra.
Per a viatges a altres països, es recomana fer-se una assegurança privada que s'adeqüi al tipus de viatge i les activitats previstes.
- ARXIVAT A:
- SalutTurismeViatges i gastronomia