Prakash Hinduja és uns dels dos germans que controlen el poderós conglomerat Hinduja Group
Prakash Hinduja és un dels dos germans que controlen el poderós conglomerat Hinduja Group (Flickr/Richter Frank-Jurgen)

La família més rica del Regne Unit, condemnada per explotar els treballadors domèstics

Els Hinduja gastaven més en un gos que en alguns dels empleats que treballaven els set dies de la setmana a la mansió familiar de Ginebra

RedaccióActualitzat

Quatre membres de la família Hinduja --la més rica del Regne Unit-- han estat condemnats per un tribunal de Suïssa per explotació laboral dels treballadors domèstics. Se'ls acusava de fer-los treballar fins a 18 hores diàries a la seva mansió a Ginebra i pagar-los 7 euros per jornada.

La justícia suïssa ha condemnat Prakash Hinduja, de 78 anys, i la seva dona Kamal, de 75, a quatre anys i mig de presó. I al seu fill Ajay i la seva parella, Namrata, a quatre anys cadascun.

Tot i que han estat absolts del delicte de tràfic de persones, la sentència els declara culpables d'explotació laboral i contractació il·legal.

En concret, per portar homes i dones des de l'Índia a Ginebra, treure'ls els passaports per restringir els seus moviments, tenir-los treballant set dies a la setmana i pagar-los en rupies i no en francs suïssos. A més, només els deixaven sortir de la finca, ubicada a l'exclusiu districte de Cologny, en comptades ocasions.

El clan Hinduja és propietari d'Hinduja Group, un conglomerat d'empreses del sector de la banca, el petroli i el gas. Valorat en més de 44.000 milions d'euros, també té importants actius immobiliaris, com el majestuós hotel Raffles de Londres, inaugurat l'any passat.

Els advocats de la família Hinduja davant el palau de justícia de Ginebra on s'ha celebrat el judici
Els advocats de la família Hinduja davant el Palau de Justícia de Ginebra, on s'ha celebrat el judici (Martial Trezzini/EFE)


Gastaven més en un gos que en un empleat

Els advocats de la família han donat explicacions controvertides, com que els salaris baixos eren només una part de la remuneració, a la qual calia sumar l'allotjament i els àpats.

També han dit que si un treballador domèstic mirava una pel·lícula amb els seus fills, no es podia considerar feina. I que la majoria d'ells estaven "agraïts als Hinduja per haver-los ofert una vida millor".

"Jo diria que això és més un judici moral que un de legal."

Però les justificacions no han convençut el tribunal. De fet, segons ha revelat Bloomberg, un fiscal suís va denunciar que el clan va "gastar més en un gos que en un dels seus servents".

Així, destinaven més de 9.000 euros l'any en "alimentació i cura" d'un dels seus gossos, mentre que a una mainadera li pagaven poc més de 7 euros al dia, una desena part del que exigeix la llei suïssa.

Després de fer pública la sentència, la Fiscalia del país helvètic ha demanat que es detinguin els condemnats. De totes maneres, els Hinduja ja han avisat que presentaran recurs.

 

ARXIVAT A:
JudicialRegne Unit
Anar al contingut