Entrada de l'empresa Cidac de Cornellà de Llobregat (Foto: Google Street View)

La família del noi de 19 anys mort a Cornellà acusa l'empresa: "És un homicidi"

Els sindicats asseguren que l'empresa Cidac funciona sense cap mesura de seguretat i reclamen a la Generalitat que actuï
Redacció Actualitzat
TEMA:
Precarietat laboral

Un accident laboral en una fàbrica de Cornellà de Llobregat fa una setmana va acabar amb la vida d'un jove de 19 anys i ara la família acusa l'empresa Cidac d'homicidi.

Els fets van passar el divendres 20 d'abril al migdia, quan el treballador va quedar atrapat entre dues grans bobines de la màquina que operava.

Els companys van intentar alliberar-lo, però no ho van aconseguir, i van haver d'esperar l'arribada dels Bombers i del SEM, que no van poder evitar que morís allà mateix.


Denúncia viral

La denúncia d'un familiar a les xarxes socials s'ha convertit en viral: la va fer Paco Marín, tiet del jove, que es deia Xavi, i hi assegura que a la fàbrica no hi ha mesures de seguretat:

 

 

L'empresa continua treballant

Els Mossos han obert una investigació, que porta un jutjat de Cornellà, però l'empresa continua funcionant, i per això els sindicats estan reclamant a la Generalitat que hi intervingui.

Un dels sindicats és la UGT: la secretària de Salut Laboral, Antonia Fuentes, ha assegurat que ha quedat "horroritzada" de veure les condicions en què es treballa en aquesta fàbrica:

"En tots els anys que porto treballant en seguretat i prevenció, mai havia vist una empresa amb unes deficiències tan brutals, podem veure imatges d'empreses a l'Índia o a Turquia que semblen multinacionals al costat d'aquesta empresa."

Fuentes ha explicat al programa "Els matins" de TV3 que no és que els sistemes de seguretat a la fàbrica no funcionin, sinó que no n'hi ha, i que així no s'hi pot treballar.


Jornades de dotze hores seguides

Jesús Medrano, extreballador de Cidac, ha assegurat que les màquines de la fàbrica només es poden aturar a través dels quadres elèctrics, que estan en molt males condicions, amb els cables pelats.

També que obliguen els treballadors a fer jornades de dotze hores seguides, de sis del matí a sis de la tarda, i no els han facilitat mai mascaretes ni equips EPI per treballar amb seguretat.

També entrevistat a "Els matins", Medrano ha dit que va queixar-se als seus caps de les condicions laborals i la falta de seguretat de les màquines, i que no li van fer cas:

"Un dels caps em va amenaçar de pegar-me i em va insultar, i a un altre li vaig dir: 'Aquí tenim perill de mort, almenys d'un accident molt greu.' I em va dir: 'Ja ho sabem, i què fem?' Aquesta va ser la seva resposta."

Aquest treballador ha assegurat que va intentar fer-hi eleccions sindicals per formar un comitè d'empresa i que, quan l'empresa se'n va assabentar, el van acomiadar.

Entrada de l'empresa Cidac de Cornellà de Llobregat (Foto: Google Street View)


Segons l'empresa, un possible "error humà"

Per la seva banda, un portaveu de l'empresa ha assegurat a "Els matins" que "no s'expliquen l'accident", que ha hagut de ser un "error humà", i que mai han estat denunciats per problemes de seguretat laboral.

Aquesta empresa es dedica a la fabricació de làmines de cautxú sintètic per impermeabilitzar superfícies, i fa servir maquinària molt pesada.

Els sindicats han contradit l'empresa: tant UGT com CGT asseguren que té com a mínim 5 denúncies des del 2019 per les condicions laborals.

Inspecció de Treball, per la seva banda, ha dit que només li consten 2 denúncies recents, del 20 i el 30 d'abril, el mateix dia de l'accident mortal.

Segons els sindicats, les multes no serveixen

Antonia Fuentes ha relacionat aquest accident amb les multes que pot posar Inspecció de Treball, que són massa baixes per obligar les empreses a posar-se al dia:

"Jo he sortit moltes vegades d'una inspecció amb l'empresa i m'han explicat que li surt més barat pagar una sanció de 1.500 euros que arreglar les deficiències. El sistema no funciona."

Els sindicats denuncien que, tot i la pandèmia, el 2020 hi ha hagut 21 accidents laborals mortals a Catalunya, 11 més que el 2019.

"És un homicidi i volem justícia"

Per la seva banda, la família del jove mort ha endurit la seva denúncia: Francisco Camilo, oncle de la víctima, acusa l'empresa de negligència, i vol denunciar-la judicialment:

"Per nosaltres no és un accident, és un homicidi i volem justícia."

UGT, CGT i CCOO ja han anunciat la seva intenció d'afegir-se a les accions judicials contra Cidac.

Exteriors de l'empresa Cidac de Cornellà de Llobregat (Foto: Google Street View)

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut