El Valle de los Caídos
La sepultura del fill del dictador Miguel Primo de Rivera és al Valle de los Caídos des de 1959 (Europa Press/Rafael Bastante)
Madrid

La família de Primo de Rivera demana poder exhumar-ne el cos del Valle de los Caídos

Sol·liciten treure les despulles "en l'estricta intimitat", abans que el monument es converteixi en cementiri civil, com preveu la llei de memòria democràtica

Redacció/AgènciesActualitzat

La família del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera, ha demanat a l'abat del Valle de los Caídos que se n'exhumin les restes per enterrar-lo en un altre indret. Les despulles de Primo de Rivera estan situades dins de l'enorme monument des de l'any 1959.

Demanen fer-ho abans que el monument es converteixi en un cementiri civil, tal com preveu la nova llei de memòria democràtica, que el Senat va aprovar definitivament la setmana passada.

La sepultura del fill del dictador Miguel Primo de Rivera, segons la nova llei que està a punt d'entrar en vigor, s'haurà de traslladar en un indret menys preeminent del Valle de los Caídos. Els descendents afirmen que el govern espanyol encara no s'ha posat en contacte amb ells.

Fonts del govern espanyol han "agraït la predisposició de la família" per "complir la llei". Diuen que la inhumació, si ho veuen convenient, es podria fer a la cripta de Cuelgamuros, ja que "José Antonio Primo de Rivera és una víctima de la Guerra Civil".

Amb la nova llei es recuperaria la denominació de "Valle de Cuelgamuros".

Ja han passat gairebé tres anys des que, el 2019, es van exhumar les restes del dictador Francisco Franco. El cos va ser enterrat al cementeri de Mingorrubio, a El Pardo, al costat de la seva dona, Carmen Polo.

Pocs dies després de l'exhumació, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, va considerar que les restes de José Antonio Primo de Rivera, afusellat el 1936, haurien de seguir a la basílica perquè "és una víctima" de la Guerra Civil. La tomba, va dir, hauria d'estar en un lloc més "discret".

La sol·licitud dels familiars també s'ha adreçat a la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid. El comunicat el signa el duc de Primo de Rivera i representant de la família, Fernando Primo de Rivera.

El text confirma que han sol·licitat les llicències corresponents a l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial. Un cop tinguin l'autorització, les restes seran dipositades en un indret decidit per la família, seguint la voluntat que va expressar el mateix Primo de Rivera al testament.

El comunicat especifica que va manifestar: "Desitjo ser enterrat conforme al ritu de la religió catòlica, apostòlica i romana que professo, en terra beneïda i sota l'empara de la Santa Creu".

La família al·lega que, amb aquesta decisió, ja no tindria sentit tramitar el procediment previst a la disposició addicional segona de la llei. Expliquen també com consideren que hauria de ser el procés d'exhumació:

"Ha de quedar i quedarà dins l'estricta intimitat familiar, senes que es pugui convertir en una exhibició pública propensa a confrontacions de cap mena entre espanyols".

"José Antonio continuarà mantenint el lloc preeminent que li correspon a la memòria de molts espanyols i no podrà ser objecte de més humiliacions", afegeixen.

Asseguren que aquest ja seria el quart trasllat des que va morir i que el nou enterrament seria "el cinquè mal anomenat descans etern".

D'altra banda, la família critica la llei de memòria democràtica per eliminar les condecoracions, com la que té la filla del dictador i germana del fundador de la Falange, Pilar Primo de Rivera, i el seu nebot, Miquel Primo de Rivera, que es quedarien sense els títols nobiliaris de comte del Castilo de la Mota i duc de Primo de Rivera.

"La família Primo de Rivera ha demostrat al llarg de la història el seu amor i fidelitat a Espanya, i aquesta decisió continua mantenint aquest esperit. Per això volem reivindicar la figura de la seva germana i nebot, als quals s'arrabassa un títol (...) que han portat amb molta honra i dignitat".

 

ARXIVAT A:
FranquismeMemòria històrica Comunitat de Madrid
Anar al contingut