La cervesa és el producte més conegut dels que s'elaboren en abadies trapenques

La falta de monjos fa desaparèixer una cervesa trapenca a Bèlgica

Preocupació a Bèlgica després que la cervesa Achel ha perdut el distintiu perquè a l'abadia on es feia ja no hi ha monjos i l'ha comprat un empresari

RedaccióActualitzat

La manca generalitzada de vocacions que fa temps afecta l'Església també es nota als monestirs i les abadies, on cada vegada hi ha menys monges i monjos consagrats a l'oració i el treball.

Això, a Bèlgica ja està posant en perill la supervivència de productes considerats tot un símbol nacional, com la cervesa trapenca.

I ja s'ha cobrat una víctima: la cervesa Achel, una de les sis amb el distintiu d'autèntica cervesa trapenca que concedeix l'Associació Internacional Trapenca.

Hi ha una certa preocupació, com l'expressada fa uns dies pel diari belga Le Soir, que es preguntava gairebé a tota pàgina si les cerveses trapenques estan en perill.

Al món hi ha deu cerveses reconegudes amb el segell "Authentic Trappist Product" (Pexels/Elevate)

Achel s'elabora a l'abadia del mateix nom, també coneguda com Abadia de Sant Benet, situada a Achel, a la província de Limburg, a Flandes.

Fa tres anys, però, els últims monjos que hi residien van marxar a l'abadia de Westmalle, a la província d'Anvers, de la qual Achen era un priorat.

La cervesa Achel, per tant, ja no l'elaboren monjos, però com que el procés està supervisat des de Westmalle encara pot denominar-se trapenca, tot i que l'Associació Internacional Trapenca li havia retirat el distintiu "Authentic Trappist Product" que presidia l'etiqueta, substituït per l'escut del monestir.

Ara, però, l'abadia tindrà un nou propietari, l'empresari Jan Tormans, que té intenció de continuar fent cervesa com la feien els monjos, però que no podrà vendre-la com a cervesa trapenca.

Abadia d'Achel, a la província belga de Limburg, a Flandes (Wikimedia Commons)

D'aquesta manera, a Bèlgica hi quedaran cinc cerveses homologades com a trapenques: Westmalle, Westvleteren (Flandes Occidental), Chimay (Hainaut), Orval (Luxemburg) i Rochefort (Namur), la meitat de les deu que s'elaboren al món.

Les altres cinc s'elaboren a Àustria, a Itàlia, als Països Baixos i al Regne Unit.

La llista podria créixer si fossin reconegudes amb el distintiu una cervesa elaborada a França i una elaborada a Espanya des del 2016 al monestir de San Pedro de Cardeña, a Burgos, Castella i Lleó.

Totes dues, de tota manera, ja apareixen a la web de l'Associació Internacional Trapenca, per bé que sense el distintiu "Authentic Trappist Product". La cervesa Achel, en canvi, ja no hi apareix.


Què és una cervesa trapenca?

L'Associació Internacional Trapenca, creada el 1998 a l'abadia de Chimay, estableix que per homologar una cervesa com a trapenca cal produir-la en l'entorn immediat d'una abadia, sota la supervisió de monjos o monges, i els beneficis s'han de destinar a les necessitats de la comunitat monàstica, a la solidaritat dins de l'ordre trapenca o al desenvolupament d'obres benèfiques.

A banda de la cervesa, l'associació regula l'elaboració de nombrosos productes elaborats en 19 abadies, com oli, mel, pa, formatge, vi o xocolata.

Ara per ara, doncs, no sembla que la cervesa ni altres productes trapenques hagin de desaparèixer, en un termini previsible.

ARXIVAT A:
GastronomiaBèlgica
Anar al contingut