Una torre d'electricitat
Una torre d'electricitat

La factura de la llum, un 78% més cara que fa 15 anys

La factura mitjana passa dels 43 euros mensuals el 2003 als 77 el 2018

Ester OrtegaActualitzat

La factura mitjana que paga el consumidor per la llum no ha parat de créixer en els darrers 15 anys. Segons un estudi de Facua, durant aquest temps, els consumidors han vist com els diners que havien d'abonar cada mes a la seva companyia elèctrica pujaven dels 43 euros mensuals el 2003 als 77 el 2018.

De fet, l'any passat va ser el segon exercici amb la llum més cara dels darrers 15 anys, només superat pel 2012, en plena crisi econòmica. Segons explica Facua a l'informe, l'any passat els consumidors van rebre tres de les cinc factures elèctriques més cares.

En què es tradueix aquest increment?

Segons els seus càlculs, això vol dir que un usuari mitjà, amb una potència contractada de 4,4 kW i un consum mensual de 366 kWh, va passar de pagar 522 euros el 2003 a gairebé 930 l'any passat, una diferència a l'alça de 400 euros.

Pel que fa exclusivament al terme fix de la factura, el que es paga tant si es consumeix com si no, i que es calcula en funció de la potència que cadascú té contractada, ha pujat en aquests 15 anys un 153%. És a dir, que ha passat dels 1,73 euros kW mensuals del 2003 als 4,36 euros per kW mes.

En aquest terme fix, s'inclouen el gruix dels anomenats peatges del sistema. Són els costos de transport, els costos de funcionament dels organismes que l'operen, la compensació de la generació extrapeninsular (per compensar el sobrecost que té fer arribar l'electricitat a les illes), les primes a les renovables, la cogeneració i els residus, els associats a l'energia nuclear i, per descomptat, el dèficit de tarifa.

Pel que fa al preu de l'energia, el que es paga segons el que es consumeix, ha pujat de forma més moderada, un 61,6%. Ha passat en els darrers 15 anys dels 9,80 cèntims el kWh als 15,8 euros el kWh. Sota aquest concepte, els clients paguen també alguns peatges, però amb un pes molt menor.

Notícia relacionada: El govern espanyol suprimeix un impost de la llum per reduir un 2,5% el rebut

 

Tarifa fixada pel govern

És per això que Facua demana al govern espanyol mesures urgents per reduir la factura de la llum. Entre elles reduir l'IVA amb què es grava el consum del 21% actual al 4%. Això, asseguren en un comunicat, "hauria reduït la factura de l'any passat una mitjana de 130 euros".

I en segon lloc, demanen la creació d'una tarifa regulada i fixada pel govern que protegeixi els consumidors, una nova tarifa a la qual podrien acollir-se totes les famílies que tinguin un consum inferior als 10kW de potència contractada i no superin determinats límits de consum.

A més, segons Facua, les modificacions establertes recentment en el bonus social pel govern de Pedro Sánchez, han estat insuficients, i deixen molta gent fora perquè "continuen sense garantir descomptes significatius i manté uns nivells de renda excessivament baixos per accedir-hi".

Segons Facua, la manca de competència al sector, copat per uns pocs actors que controlen la major part del mercat, explica l'escalada de preus dels darrers anys.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut