Bogotà

La dreta, contrària a la pau amb les FARC, guanya a Colòmbia sense majoria

El triomf del Centre Democràtic de l'expresident Uribe a les legislatives situa Iván Duque com a favorit a les presidencials de maig

Actualitzat

El partit de l'expresident colombià Álvaro Uribecontrari al procés de pau amb l'antiga guerrilla de les FARC, és la primera força al Congrés del país. El Centre Democràtic ha guanyat les eleccions legislatives d'aquest diumenge, però sense arribar a la majoria.

S'han confirmat, doncs, els sondejos que apuntaven la victòria d'Uribe, i el Centre Democràtic ha aconseguit 19 escons al Senat i 33 a la Cambra dels Diputats. Tot i això, són uns resultats que queden per sota del que esperaven abans dels comicis.

El triomf de la dreta a les dues cambres situa Iván Duque com a favorit de cara a les eleccions presidencials del maig. Ho celebrava Álvaro Uribe, el seu avalador:

"Que bo per a Colòmbia que Iván Duque sigui candidat a la presidència. Moltes gràcies a tots els colombians que ens han donat suport. Continuem aquesta feina per la pàtria, per la nostra democràcia, amb l'ajuda de Déu."

El rival de Duque serà Gustavo Petro, el candidat de l'esquerra.

La Força Alternativa Revolucionària Comuna, el partit sorgit de la desmobilització de les FARC, ha obtingut un mal resultat, un 0,34% dels vots. Ha quedat com la catorzena força a la cambra alta, i vintena a la baixa, amb cinc escons a cadascuna.

Les FARC no es presentaran a les presidencials. Els motius són la delicada salut del seu líder, Rodrigo Londoño, àlies "Timochenko", i el boicot que el partit ha rebut en alguns mítings.

L'acord de pau que govern i guerrilla colombiana van firmar el 2016 garanteix 10 dels 280 escons del pròxim Parlament als candidats de l'exguerrilla.

ARXIVAT A:
Eleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut