Dos camions han hagut de recular en arribar a Làctia (ACN/Aleix Freixas)

Els ramaders accepten el preu fixat per Làctia després que els rebutgés la llet

La distribuïdora de Mercadona havia tancat la porta als camions carregats de llet perquè no admetia la clàusula dels ramaders d'incloure "per necessitat" a la pujada del preu, que consideren insuficient

RedaccióActualitzat

"És una solució transitòria i a curt termini", sosté el director general de la cooperativa Plana de Vic, Daniel Bassas. Els ramaders afirmen que s'han vist obligats a acceptar "un preu mínim" amb Làctia, distribuïdora de Mercadona sota marca blanca, per no haver de llançar milers de litres de llet cada dia.

Aquest dilluns, Làctia els va tancar les portes. No va acceptar la llet que li portaven amb dos camions perquè es negava a incloure en el contracte que els productors acceptaven el preu de la llet "per necessitat" tot i no cobrir despeses.

Els ramaders van intentar vendre-la altres mercats espanyols i estrangers, però no se'n van sortir.

"No ho vam aconseguir. Ara és un moment on hi ha excés de llet. El que s'ha fet és signar un contracte de dos mesos, però el problema continua. Nosaltres ara tenim temps per intentar recol·locar aquesta llet, per organitzar-nos i, fins i tot, poder defensar un preu que compleixi amb la llei de la cadena alimentària", explicava Bassas.

Per això, per ara, han acceptat a contracor el preu amb Làctia. Serà de 35 cèntims el litre, amb un augment de 2 cèntims que ja havia proposat l'empresa i que els ramaders consideraven "insuficient".

Productors de llet parlant amb el camioner que no ha pogut descarregar a l'empresa Làctia

Productors de llet parlant amb el camioner que no va poder descarregar a l'empresa Làctia dilluns (ACN/Aleix Freixas)

Bassas afirma que accepten per no haver de baixar persianes, però que "en cap cas aparca les demandes per als propers mesos". Diu que, a banda de negociar amb Làctia, també buscaran altres alternatives.

Per la seva part, la directora general de Làctia, Alba Serra, assegura que no tenen més marge de maniobra. "Hem fet un gest de pujada de dos cèntims el preu de compra, superant d'aquesta manera el preu mitjà pagat durant el mes de juny a Catalunya i que ha suposat un gran esforç per a la indústria posant totes les facilitats que se'ns han demanat, però ara mateix no podem oferir més del que s'està pagant."   


Lactia va rebutjar la llet

La central de Làctia a Vidreres, a la Selva, no va acceptar aquest dilluns la llet dels productors d'Osona. Els va tancar la porta perquè no acceptava la clàusula del nou contracte.

Els productors fa temps que demanen que els paguin més bé el litre i, després de diverses protestes, van aconseguir una pujada de dos cèntims, que consideren insuficient, perquè continua per sota del preu de cost, asseguren.

Tot i així, la van acceptar, però, en el nou contracte, volien incloure-hi una clàusula en què constés que ho feien "per necessitat" i deixar constància que el preu "no cobreix els costos de producció".

Segons el sindicat Unió de Pagesos, Làctia no acceptava aquesta clàusula, i per això aquest dilluns va tancar les portes als camions que portaven llet de les granges d'Osona.

Portaven 50.000 litres de llet a l'empresa Làctia. Eren dos camions, un a les vuit del matí i l'altre a dos quarts de dotze, que van haver de recular.

El president de la Cooperativa Plana de Vic, Vicenç Fabré, per la seva banda, va explicar que el problema no és només amb Làctia, sinó que es repeteix amb totes les distribuïdores de marca blanca de la resta de supermercats.

Va assegurar que amb el que els paguen "és impossible que els ramaders cobrim les despeses" que implica produir un litre de llet.

Fabré diu que el preu del litre de llet "fa anys" que no ha canviat, mentre que els costos de producció han pujat, sobretot els últims anys. Els ramaders calculen que haurien de cobrar 40 cèntims per litre per cobrir despeses.

Per fer pressió, Unió de Pagesos fa una crida als consumidors perquè comprin els productes "de prop de casa" i siguin conscients del seu valor. "No pot ser que un litre de llet valgui menys que un litre d'aigua", lamentava el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball.

 

ARXIVAT A:
Ramaderia
Anar al contingut