La dissidència a Sibèria: protestar contra Putin a 44 sota zero i envoltat de policia

La policia ha tornat a reprimir amb força les concentracions en favor de Navalni, que continua detingut

RedaccióActualitzat

Noves manifestacions massives a centenars de pobles i ciutats de Rússia en suport a Aleksei Navalni. A Iakutsk, al centre de la República de Sakhà, a l'extrem oriental de Rússia i en plena Sibèria, hi ha hagut la protesta més freda. No pels manifestants ni per la policia, sinó per la temperatura: 44 graus sota zero.

A la concentració hi han anat una cinquantena de persones. Hi havia més policies que manifestants, en un clar exemple de l'estratègia del Kremlin per anul·lar la dissidència política.

 

L'home que ha desplegat el cartell amb l'article de la Constitució que defensa del dret a manifestar-se pacíficament ha estat el primer a ser detingut. De fet, la policia ha intentat detenir a tots els manifestants.

 

Els concentrats han denunciat l'estratègia de la por per silenciar els partidaris de Navalni. Dissabte passat, tot i que feia 52 graus sota zero, 150 persones van anar a la concentració que es va fer a la plaça de l'Amistat de Iakutsk. Set dies després, hi han anat un terç.


Milers de detinguts

Com a Iakustk, la policia ha tornat a reprimir amb força totes les concentracions pro Navalni i ha detingut més de 4.400 persones. Unes xifres similars a les de fa una setmana, les primeres després de la detenció de l'opositor rus.
 

La majoria de les detencions, unes 1.600, han estat a Moscou. La capital russa s'ha llevat blindada davant el desafiament dels manifestants al Kremlin per la detenció del principal activista opositor de Vladímir Putin. Segons diversos mitjans russos, entre els detinguts hi torna a haver la parella de Navalni, Iúlia Navàlnaia.

El líder opositor està en presó preventiva des que va tornar d'Alemanya fa uns dies, on s'havia estat recuperant d'un enverinament que ell atribueix al president Vladímir Putin.
 

La policia ha detingut centenars de persones a Moscou
La policia ha detingut centenars de persones a Moscou (Reuters/Maxim Shemetov)

Washington ha criticat les detencions massives i un portaveu de la diplomàcia russa ho ha qualificat d'ingerència greu.


Manifestació també a Barcelona

Desenes de persones, la majoria russos residents a Catalunya, s'han concentrat aquest dissabte migdia a Barcelona, afegint-se a les protestes pro-democràtiques que s'han fet a Rússia i en altres països.

Sota el lema "Rússia sense Putin", els participants han denunciat l'alt grau de corrupció que hi ha al seu país i la falta de drets i llibertats. Reclamen a la comunitat internacional que prengui decisions fermes contra Putin com ara prohibir l'entrada a la UE de "mafiosos russos" lligats al règim i congelar els seus actius.

ARXIVAT A:
RússiaVladímir Putin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut