La discriminació pel coronavirus obliga la Xina a repatriar ciutadans cap a Wuhan
Persones amb màscares protectores al Chinatown de Toronto, al Canadà (Reuters/Carlos Osorio)

La discriminació pel coronavirus obliga la Xina a repatriar ciutadans cap a Wuhan

Mentre diversos països repatrien els ciutadans que es troben a Wuhan o a la província de Hubei, el govern xinès vol organitzar xàrters per recollir els ciutadans d'aquesta zona que són a l'estranger

Xavier DuranActualitzat

Mentre que diversos països repatrien els seus ciutadans que són a Wuhan o la província de Hubei, el govern xinès ha anunciat el procés contrari: repatriarà els ciutadans d'aquesta zona que són a l'estranger.

La portaveu en cap del Ministeri d'Afers Exteriors de Xina, Hua Chunying, ha afirmat aquest divendres que repatriaran tant aviat com sigui possible a tots els ciutadans repartits pel mon que procedeixin de Hubei. La decisió s'ha pres, ha explicat "a la vista de les dificultats pràctiques amb què s'han trobat a l'estranger" els ciutadans d'aquesta zona i, en particular, els de Wuhan.

El govern xinès ha decidit enviar vols xàrter per tornar-los a Wuhan. No especifica ni quants ciutadans es poden veure afectats ni quins terminis es marquen. 

A les xarxes socials s'han denunciat situacions de possible discriminació no només de ciutadans xinesos, sinó també d'altres països asiàtics. Al Japó ha aparegut el hashtag #ChineseDon'tComeToJapan , que ha estat trending topic a Twitter.
 


A Singapur, desenes de milers de ciutadans han demanat al govern que prohibeixi als xinesos entrar al país. A Corea del Sud i el Vietnam s'ha declarat que els xinesos no són benvinguts. I fins i tot a Hong Kong alguns comerciants han dit que només atendrien clients que parlessin anglès o cantonès i no mandarí, llengua majoritària a la Xina.

Els problemes s'han estès a ciutadans d'altres països asiàtics. Segons explica el diari francès "Le Monde", un conductor va accelerar cap a un toll d'aigua per esquitxar una dona d'origen vietnamita mentre li cridava: "Guarda el teu virus, maleïda xinesa! No ets benvinguda a França!".
 

Repatriacions cap a diversos països

França és un dels països que ja ha començat la repatriació dels seus ciutadans des de Wuhan. Es tracta del primer país de la Unió Europea a fer-ho. Altres ciutadans europeus també han estat repatriats i Alemanya, Itàlia i Espanya ho estan fent o tenen plans per fer-ho. També ho ha començat a fer el Regne Unit, poques hores abans de sortir de la Unió Europea.

Els Estats Units ja han repatriat poc més de 200 persones, la majoria diplomàtics i les seves famílies. S'esperen més vols per recollir altres persones. De moment, no els manté en quarantena un cop arribats i només els té 3 dies en observació. El Departament d'Estat ha recomanat que els nord-americans evitin viatjar a la Xina. 

Austràlia i Nova Zelanda col·labora per repatriar els ciutadans de tots dos països, especialment joves i nens i gent gran. Índia, Japó, Corea del Sud i Turquia també tenen plans de repatriació.
 

Xina tanca quatre bases a l'Antàrtida

El coronavrius també ha fet decidir el govern xinès a tancar quatre bases científiques a l'Antàrtida: Gran Muralla, Zhongshan, Taishan Summer Camp i Kunlun. També ha suspès les visites turístiques a les bases. La mesura vol prevenir que el coronavirus pugui arribar a aquell continent.

ARXIVAT A:
Coronavirus Xina
Anar al contingut