Elna

La directiva europea sobre material pirotècnic amenaça les colles de diables de la Catalunya Nord

Aquest dilluns entra en vigor la directiva del foc aprovada per la Unió Europea que regula l'ús de material pirotècnic i que amenaça tradicions com els correfocs. A l'estat espanyol, la normativa no s'aplicarà perquè encara s'està adaptant. La Generalitat s'ha posat d'acord amb el govern espanyol perquè hi hagi més permissivitat i, un cop acabada, preveuen enviar la proposta a Brussel·les. A la Catalunya Nord, però, la situació és molt diferent. A diferència del govern espanyol, França no té intenció d'adaptar la normativa, i és per això que les colles franceses se senten amenaçades.

Actualitzat
Durant tot el cap de setmana, diferents colles han reivindicat la importància de mantenir viva aquesta tradició. Dissabte, els Diables i Bruixes del Riberal de la Catalunya Nord van escenificar a Elna, al Rosselló, un judici que els ha condemnat a l'exili, i diumenge van creuar la frontera de la Jonquera per simbolitzar la petició d'asil cultural a Catalunya. A Alforja, al Baix Camp, i juntament amb altres diables de Catalunya, van celebrar-hi un acte reivindicatiu.

Al contrari del govern espanyol, el francès s'ha negat fins ara a adaptar aquesta directiva, malgrat les nombroses peticions de diverses institucions i de dos diputats de la Catalunya Nord. Per denunciar aquesta situació, els Diables del Riberal han escenificat un judici aquest dissabte a la nit en què el fiscal ha demanat l'aplicació estricta de la directiva després de considerar la llengua i les tradicions populars catalanes perilloses per a la República Francesa.

Malgrat la defensa i el suport de la població reunida davant de l'ajuntament d'Elna, el tribunal ha estat inflexible i al final ha condemnat els diables a l'exili.

Després d'aquest primer, i potser últim correfoc de l'any a la Catalunya Nord, aquest diumenge els Diables i Bruixes del Riberal han creuat la frontera de la Jonquera per anar fins a Alforja, al Baix Camp, per demanar asil a la seu de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya.
Anar al contingut