Muntatge en què es veu la diputada Hanin Zoabi i una protesta a favor de Gaza a Jerusalem. (Fotos: Reuters/Knesset)
Muntatge en què es veu la diputada Hanin Zoabi i una protesta a favor de Gaza a Jerusalem. (Fotos: Reuters/Knesset)
Jerusalem

La diputada israeliana que era a la flota creu que l'exèrcit volia causar víctimes

Hanin Zoabi, l'única diputada israeliana que formava part de la "Flotilla de la Llibertat", ha criticat amb duresa l'ofensiva de l'exèrcit del seu país. Segons ha explicat aquest dimarts, el comando va actuar amb la intenció de "causar el màxim nombre de baixes per impedir futures iniciatives similars". És a dir, per fer escarmentar els activistes propalestins. També han denunciat la brutalitat de l'acció les diputades alemanyes del partit d'esquerres Die Linke que també eren al vaixell atacat, que han afirmat que es van sentir "segrestades" i com si fossin "al mig d'una guerra".

Actualitzat
Hanin Zoabi, diputada del partit Balad a la Knesset israeliana, ha anava al "Mavi Marmara", el vaixell atacat per un comando d'elit de l'exèrcit d'Israel, on anaven 750 persones, la majoria de nacionalitat turca, i també dos cooperants de Taradell i un periodista valencià. Zoabi considera evident que la intenció de l'exèrcit era provocar morts. "Era clar, per les dimensions de la força amb què l'exèrcit d'Israel va abordar el vaixell, que el propòsit no era aturar-lo, sinó causar el màxim nombre de baixes per impedir iniciatives similars en el futur".

Zoabi ha negat que l'exèrcit respongués a una provocació dels activistes. "El nostre objectiu era trencar el bloqueig. No teníem plans per a un enfrontament, Israel va dur a terme una operació militar provocadora", ha afirmat. Zoabi ha parlat aquest dimarts des de Jerusalem, després de ser interrogada al matí i alliberada gràcies a la immunitat parlamentària de què gaudeix.

També s'han sentit crítiques d'Annette Groth i Inge Höger, diputades el partit alemany Die Linke. Groth ha considerat "un acte de barbàrie" l'atac i ha posat en dubte que el balanç sigui de 9 morts, com assegura Israel. Höger ha afirmat haver-se sentit "segrestada" per l'exèrcit.

Juntament amb elles formava part de la flota l'exdiputat del mateix partit Norman Paech, que ha afirmat que s'esperava "qualsevol cosa de l'exèrcit israelià, però no pas amb aquesta brutalitat". Paech ha afegit que va veure gent defensant-se amb pals de fusta, però no "destrals i barres de ferro", com ha dit Israel.
Anar al contingut