Estats Units

La diòcesi catòlica de San Diego es declara en fallida per les demandes per abusos sexuals

La diòcesi catòlica de San Diego, a l'estat de Califòrnia (EUA), ha anunciat la seva fallida després del fracàs de les negociacions que mantenia per resoldre més d'un centenar de demandes per abusos sexuals presentades contra els seus clergues. Aquesta serà la diòcesi més gran dels Estats Units que es declara en fallida. Segons els documents judicials, les demandes que arrossega impliquen al voltant de 150 denúncies per abusos sexuals que daten del decenni de 1950 i que afecten seixanta sacerdots.

Actualitzat
La diòcesi catòlica de San Diego s'enfrontava a demandes de compensació que ascendien a uns 151 milions d’euros, segons fonts judicials, però el bisbe de San Diego ha assenyalat que ha pres la decisió perquè accedir a aquestes exigències monetàries plantejades pels demandants hauria significat la ruïna.

"Les demandes superaven en molt els recursos financers tant de la diòcesi com de la nostra empresa asseguradora", ha reconegut. Un advocat de la diòcesi ha indicat que la declaració de fallida seria presentada a la mitjanit, poc abans d'iniciar-se el procés judicial de la demanda presentada per més de 140 presumptes afectats pels abusos sexuals. Amb aquesta declaració s'anul·la automàticament la possibilitat que s'iniciï un judici contra la diòcesi.

Però els advocats dels demandants han qüestionat que les demandes econòmiques presentades siguin exagerades i han afirmat que cap d'ells pretén provocar la fallida econòmica la diòcesi. Segons els lletrats, les víctimes han estat disposades a cooperar amb el jutge per establir valors justos i preparar una solució que estigui a l'abast dels mitjans de la diòcesi i la seva empresa asseguradora.

Amb al voltant d'un milió de membres, la de San Diego és la cinquena diòcesi nord-americana que es declara en fallida econòmica per les denúncies per abusos sexuals presumptament comesos pels seus clergues. Prèviament, la diòcesi de Los Angeles va accedir a pagar 45 milions d’euros per resoldre de forma extrajudicial les demandes plantejades en 45 casos contra 22 dels seus clergues.

Des de principis d'aquesta dècada, l'Esglèsia catòlica ha estat sacsejada pels escàndols sexuals i ha hagut d'enfrontar milers de demandes, 800 de les quals a Califòrnia.
Anar al contingut