Beirut

La dimissió dels ministres de Hezbollah força la caiguda del govern libanès

El govern libanès de Saad Hariri s'ha trencat per la dimissió aquest dimecres dels ministres vinculats al moviment xiïta Hezbollah, en plena crisi per la investigació de l'ONU sobre l'assassinat de l'exdirigent Rafic Hariri. La crisi ha esclatat mentre el primer ministre Saad Hariri, de visita als Estats Units, era rebut pel president nord-americà, Barack Obama, que ha assegurat que desfermant una crisi de govern al Líban el moviment xiïta Hezbollah "només evidencia la seva pròpia por". Els ministres que han dimitit -deu de Hezbollah i un onzè pròxim al president de la República- han demanat al president del país que prengui les mesures necessàries per formar ràpidament un nou executiu.

Actualitzat
El govern libanès, que té trenta ministres, s'ha de dissoldre si més d'un terç dels seus membres -és a dir, onze ministres- es retiren, segons estableix la Constitució del país.

Des de fa mesos, el camp del primer ministre Saad Hariri manté un pols amb Hezbollah pel Tribunal Especial pel Líban (TSL) de les Nacions Unides. Hariri dóna suport al tribunal internacional mentre que el moviment xiïta l'acusa d'estar "polititzat" i d'haver basat la seva instrucció en falsos testimonis.

Hezbollah, el moviment armat més potent del Líban, tem que l'acta d'acusació del TSL, que sembla que serà publicada aviat, afecti alguns dels seus membres. Tant és així que Hezbollah ja ha advertit contra qualsevol intent de detenció dels presumptes implicats i no ha deixat de pressionar Hariri perquè desautoritzi el tribunal.

Obama: "Hezbollah demostra la seva pròpia por en sortir del govern libanès"

El president dels EUA, Barack Obama, ha assegurat durant una reunió amb el primer ministre libanès, Saad Hariri, que desfermant una crisi de govern al Líban el moviment xiïta Hezbollah "només evidencia la seva pròpia por". Immediatament després de la trobada, el primer ministre ha posat fi al viatge que feia als Estats Units i ha emprès el retorn al Líban, amb escala a París, on espera reunir-se amb el president francès, Nicolas Sarkozy.
Anar al contingut