La difícil cursa d'obstacles per votar des de l'estranger

Tres catalans residents a l'estranger expliquen les seves experiències per votar des de fora

RedaccióActualitzat

En aquestes eleccions s'han tornat a posar de manifest les dificultats dels residents a l'estranger per votar. La Junta Electoral Central va ampliar el termini de votació per als residents permanents, els que formen part del CERA (cens electoral de residents absents).

Per a les eleccions d'aquest diumenge, es podia votar per correu fins al 25 de maig, i en una urna al consolat fins al mateix dia 26.

Els residents a l'estranger permanents o temporals es queixen, una vegada més, de les dificultats que suposa votar a les eleccions des de fora.


Pere Colls viu a Nova York, als Estats Units:

"Nosaltres fa 17 anys que vivim als Estats Units. Al principi, les paperetes de vot ens arribaven de manera automàtica. Després van canviar el sistema i ara el que s'ha de fer és demanar el vot. És bastant irregular. Hi ha hagut una mica de tot. A les últimes generals, sí que ens van arribar les paperetes a temps per votar. Aquesta vegada, per a les municipals i les europees, no ens han arribat. Pot ser que ens arribin dilluns."

Paperetes fora de termini, calendaris ajustats, desplaçar-se a centenars de quilòmetres del lloc on es viu i una burocràcia, diuen, massa feixuga. Alguns dels catalans que viuen de manera permanent o temporal a l'estranger asseguren que continua sent una cursa d'obstacles.

Xavier Pons viu a París, França

"Vaig rebre la carta extremadament tard. I a la carta que em van enviar ja em deien que estava fora de termini. He volgut votar i no he pogut."

Uns 240.000 catalans poden votar des de fora de l'Estat. En les últimes eleccions al Congrés dels Diputats, el vot escrutat des de l'estranger va ser de gairebé un 8%.


Mireia Domènech viu a Bodensee, Alemanya

"La gent que vivim a l'exterior, per poder votar el 28A i el 26M hem hagut d'estar fent gestions, burocràcia, des del mes de gener. A més, s'han sumat dues eleccions seguides, i això ha suposat molt d'esforç per molta gent. El sistema és lent, burocràtic i desincentiva."


El "vot pregat", en vigor des del 2011

Tots aquests problemes van començar amb la modificació de la llei electoral, que volia evitar el que es coneixia com "el vot dels morts". Amb l'expressió es descrivia el fet que, per culpa d'un cens no actualitzat, arribessin a votar, des de l'estranger, persones que ja havien mort.

La modificació de la llei la van pactar PP iPSOE, i CiU i PNB hi van donar suport. Va entrar en vigor el 2011 i, des d'aleshores, per votar des de l'estranger abans s'ha de demanar. És el que es coneix com a "vot pregat". Aquest canvi ha complicat molt els passos a seguir.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MEleccions municipals 26M
Anar al contingut