La Diada segons la premsa internacional: assistència, sentència i divisió

Mitjans d'Europa, Amèrica i Àsia es fan ressò de la manifestació d'aquest dimecres
La Diada segons la premsa internacional: assistència, sentència i divisió

La Diada segons la premsa internacional: assistència, sentència i divisió

Mitjans d'Europa, Amèrica i Àsia es fan ressò de la manifestació d'aquest dimecres
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
11S
La Diada segons la premsa internacional: assistència, sentència i divisió
Una estelada gegant, durant la manifestació d'aquest dimecres (Albert Gea/Reuters)

Un cop acabada la manifestació de la Diada la premsa internacional se n'ha fet ressò. Mitjans com l'agència Associated Press han donat la xifra d'assistents estimada per la Guàrdia Urbana i feia referència a que els líders jutjats esperen el veredicte.

 


Per la seva banda, Ràdio França Internacional jutjava que la xifra era força baixa:

 

 

Encara a França, el diari "Libération" titula que "Els separatistes catalans celebren la seva festa nacional dividits". També valora que tot i la menor assistència, la xifra segueix sent important:

"Fins i tot si el nombre de participants recula -era de mitjana 1,5 milions des de 2012, una xifra considerable per a una regió de 7,5 milions d'habitants–, aquesta marxa segueix sent una demostració de força enfront del poder espanyol".


En un article publicat al matí i abans, doncs, de la manifestació, el diari catòlic "La Croix" explicava que els independentistes volien aprofitar l'ocasió "per tornar a mobilitzar les seves tropes i reclamar l'absolució dels inculpats" pel referèndum de l'1O. I recorda que "un miler de persones també han estat perseguides per la justícia".

Per la seva banda, "Le Journal de Demain" posa com a titular "Per què el moviment independentista es desinfla". I en el text dona tres raons: que l'estratègia "fins al final dels separatistes" ha acabat en un fracàs que no ha ofert "cap perspectiva als catalans", que el moviment s'ha escindit en dos grups, que anomena "durs" i "més favorables al diàleg amb el govern central" i, finalment, que la reacció "molt dura de Madrid al referèndum també ha refredat les ardors separatistes". Però afirma que una sentència dura "donaria, sens dubte, alè als més radicals".

 

 

En un article també previ, el diari escocès "The National" afirmava que la sentència del judici centra la Diada. També explica que a la manifestació hi han participat 11 membres de la banda independentista escocesa Saor Alba Pipes and Drums, que també van fer una actuació davant la presó de Lledoners.

El diari progressista britànic "The Guardian" ha triat com una de les 12 millors fotografies del dia la que mostra els soldats de la Coronela disparant a l'aire en l'homenatge davant l'estàtua de Rafael Casanova.

 

El diari "The Guardian" ha posat aquesta foto com la primera entre les millors del dia


A Itàlia, el diari torinès "La Stampa" afirma, en crònica de Francesco Olivo, que els independentistes catalans omplen Barcelona i destaca l'expressió "No renunciarem a l'objectiu".

En un tuit, l'autor de l'article diu que, com cada 11 de setembre, centenars de milers d'independentistes han sortit al carrer.

 


El diari també il·lustra el tema amb un vídeo sobre la "impressionant marea humana".
 

D'Argentina a Singapur i a l'Índia

Fora d'Europa, el diari argentí "Clarín" titula que "Catalunya celebra el seu dia nacional amb una massiva manifestació per la independència". L'autora de l'article, Marina Artusa, havia publicat dos dies abans una entrevista al president Quim Torra amb el titular "La independència és irreversible".

 

 

A Singapur,  la cadena Channel News Asia recull la informació de l'agència Reuters i destaca en el seu titular que la manifestació ha estat marcada per la divisió.

Tot i així, destaca que malgrat la indignació de la gent per la manca d'unitat, la manifestació ha estat pacífica i ha demostrat "que el separatisme català es manté con un gran repte per a Espanya".

Finalment, també a l'Àsia, el "Times of India" titula "Manifestació massiva per la secessió de Catalunya a Barcelona". I en el text explica el significat de la Diada, cita tant les paraules de Pedro Sánchez demanant que sigui "per a tots els catalans" com el discurs del president Quim Torra afirmant que la independència "hauria de ser l'objectiu" després del veredicte. També assenyala que alguns activistes han acusat els seus líders "de no fer passos concretes per aconseguir el seu objectiu".

 

ARXIVAT A:
11S
Anar al contingut