La Diada pre-sentència posa a prova la unitat entre partits i societat civil
Quim Torra, Pere Aragonès i alguns consellers del govern, aquest dimecres durant l'ofrena de Rafael Casanova a Barcelona (EFE)

La Diada presentència posa a prova la unitat entre partits i societat civil

Per primer cop, autoritats i partits participaran separats en la manifestació

Jordi PonsActualitzat

La Diada del 2019 arriba en un dels contextos més incerts: per segon any amb presos polítics i exiliats, a poques setmanes que es conegui la sentència del judici del procés, a pocs dies que el president de la Generalitat sigui jutjat per desobediència i amb una probable repetició d'eleccions espanyoles el 10 de novembre.

El lema de la manifestació organitzada per l'ANC, "Objectiu independència", i el títol de l'acte institucional del govern, "Tornarem", busquen posar llum al debat i els interrogants de l'independentisme en ple debat sobre quina estratègia seguir.

La resposta a la sentència, sense consens

El termòmetre polític del dia haurà de mesurar fins a quin punt la societat civil aprova o no la feina del govern i dels partits. El missatge que Òmnium i ANC els adrecin marcarà els propers passos.

L'independentisme hi arriba sense haver consensuat una resposta a la sentència del judici del procés, amb ERC i JxCat marcant distàncies públicament entre opcions com anar a eleccions, fer un govern d'unitat o tornar a exercir la desobediència i el dret a l'autodeterminació.

Dividits a la manifestació

Divisió que per primer cop també es veurà a la manifestació, on els partits i els consellers del govern ocuparan trams diferents, malgrat les crides a la unitat que en els darrers dies hi ha hagut, amb missatges conjunts de presos i exiliats o el que van enregistrar Carles Puigdemont i Marta Rovira.

En la seva segona Diada com a president, en el missatge institucional Quim Torra ha fet una crida a tornar a exercir el dret a l'autodeterminació i que l'11 de Setembre sigui una mobilització massiva i pacífica que marqui l'inici d'un nou cicle, per respondre a la sentència del judici del procés.

Un president a judici per desobediència

Un Quim Torra citat els dies 25 i 26 de setembre al TSJC per ser jutjat per desobediència, els mateixos dies que hi ha convocat el debat de política general al Parlament, que el president i els grups independentistes han demanat que es mantingui en les mateixes dates.

El judici es podria fer sense el president. Segons el seu entorn, té decidit què farà però encara no ho ha fet públic.

Els comuns no aniran a la manifestació organitzada per l'ANC. Sí que seran a l'acte polític que per primera vegada ha organitzat Òmnium per a aquest migdia a l'Arc de Triomf, amb un vídeo de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

També participaran, a diferència del PSC, PP i Ciutadans, a l'acte institucional organitzat pel govern, aquesta nit a la plaça de sant Jaume, ajornat ahir per la pluja i on la veu i la paraula de presos i exiliats tindran un fort protagonisme.

Tot plegat, mentre el PSOE i Podem continuen sense posar-se d'acord i s'esgoten les possibilitats per evitar unes noves eleccions espanyoles, el 10 de novembre.

Un context que ha frenat qualsevol diàleg polític entre el govern català i l'espanyol, i en què el PSOE ha posat per escrit que la solució no passarà en cap cas per parlar d'un referèndum ni del dret a l'autodeterminació.

 

ARXIVAT A:
11S
Anar al contingut