Barcelona

La Diada de Catalunya es trasllada a la cascada de la Ciutadella

La Diada de Catalunya se celebrarà aquest Onze de Setembre a la cascada del parc de la Ciutadella. El president de la Generalitat, José Montilla i el president del Parlament, Ernest Benach, han decidit el trasllat de la cerimònia del passeig dels Til·lers a l'esplanada de la cascada per apropar l'acte institucional a la gent. Això sí, sense perdre ni la solemnitat ni el protocol que li són propis. Una de les iniciatives que han transcendit per buscar la participació de la gent serà un programa de mà que es repartirà entre tots els assistents amb la lletra d'algunes de les cançons populars que s'interpretaran perquè els qui ho desitgin les puguin seguir o cantar.

Actualitzat

Montilla i Benach van acordar fa un mes que els seus respectius equips s'encarregarien de dissenyar la Diada d'aquest any. A més, els departaments de Vicepresidència i Cultura estan presents en un altre grup de treball que també col·labora en la preparació de l'acte. En canvi, a diferència dels tres últims anys, el Departament de l'Interior no participa en aquestes reunions.  

Durant el primer tripartit, va ser l'aleshores responsable del Departament d'Interior, Montserrat Tura, la que es va encarregar personalment dels detalls de la cerimònia, un protagonisme que no hauria agradat dins el govern ni dins el Parlament.  

Aquest any, l'elecció de la cascada de la Ciutadella ha de permetre al públic veure amb més facilitat les diverses actuacions. Això, després que en anteriors ocasions se sentissin queixes que l'acte estava més pensat per a la televisió que per al públic assistent. Tot i que la nova ubicació ha de millorar aquest punt, aquest any també es podrà seguir l'acte amb pantalles gegants i a través de TV3 des de casa.

Cantar "Els segadors"

D'altra banda, també es busca que el públic participi més de la Diada. Per això, està previst repartir un programa de mà amb la lletra d'algunes de les cançons populars que després s'interpretaran. Així, un dels objectius és que el públic pugui seguir les cançons i, si ho desitja, unir-se a cantar "Els segadors".  Els organitzadors tenen previst que s'interpreti una peça lírica, una de cantautor i una de cant coral. Els organitzadors encara no han donat la llista d'artistes que participaran en aquesta Diada. El que s'ha avançat és que l'acte serà d'una hora de durada.

També s'ha avançat que a la glorieta de l'esplanada del parc actuarà una cobla que amenitzarà l'espera del públic mentre arriben les autoritats. A més, el protocol serà més flexible, i els ciutadans podran apropar-se a saludar els polítics

De tota manera, Montilla seguirà sent fidel al protocol. El president arribarà acompanyat de Benach i junts sortiran del Parlament. Com cada any, l'acte començarà hissant la senyera i amb una desfilada de 30 mossos vestits amb l'uniforme de gala.

Tot plegat, en la primera Diada de Montilla com a president. En l'últim Onze de Setembre, l'actual president de la Generalitat acabava de deixar el Ministeri d'Indústria per presentar-se com a candidat del PSC a les autonòmiques i, tot i que la pugna electoral estava en marxa, els polítics van deixar de banda per un dia la cursa per a les urnes.

Anar al contingut