Barcelona

La dessalinitzadora de Cunit agafa força com a alternativa a la canonada

Dimarts que ve, en la reunió del Consell de Govern, podria decidir-se l'anul·lació de la construcció de la canonada que ha d'allargar el minitransvasament de l'Ebre fins a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquest dimecres ho va insinuar el president José Montilla tenint en compte la millora evident dels embassaments les últimes setmanes i les veus que en aquest sentit s'alcen des del territori i des d'ERC i ICV, els seus socis de govern. Des de l'oposició, CiU i el PP demanen al govern que la construeixi al marge de la millora dels embassaments per tenir una infraestructura acabada pensant en futures sequeres. L'alternativa que pren força però, és que la dessalinitzadora de Cunit serveixi per abastir els sistemes CAT i l'ATLL, és a dir, que enviï aigua tant al nord com al sud.

Actualitzat
La Generalitat fa marxa enrere. Amb els pantans gairebé a la meitat de la seva capacitat, el govern català accepta per primera vegada que ja no necessita l'aigua de l'Ebre per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona i renuncia a fer la interconnexió de xarxes. La setmana que ve els embassaments podrien recuperar el nivell que ara fa un any va motivar l'activació del decret de sequera i si això permet garantir l'aigua a l'àrea metropolitana fins que a la primavera entri en servei la dessaladora del Prat, la canonada podria no construir-se. Dimarts que ve el Consell de Govern podria aixecar el decret de sequera i divendres de la setmana que ve el govern espanyol derogaria el reial decret llei que aprovava allargar el minitransvasament de l'Ebre fins a Barcelona.

Davant de la possible derogació del transvasament, l'oposició demana al govern que no renunciï al projecte, perquè el consideren estructural per afrontar futures sequeres.

Ara, una de les preocupacions de l'executiu català és que el consum d'aigua es dispari, i, per evitar-ho, dimarts podria deixar vigents algunes restriccions. De moment, el que està clar, després de molts estira-i-arronses, és que la Generalitat renuncia a l'aigua del riu Ebre, tal com va reconèixer en una entrevista a Onda Cero el president José Montilla. Montilla va afirmar que el govern és el primer interessat a aturar les obres si les reserves ho permeten, tot i que no descarta la interconnexió més endavant, quan es construeixi la dessalinitzadora de Cunit.

L'alternativa a la canonada

I és que no hi hagi transvasament no vol dir que no es construeixi una canonada. La Generalitat no es vol deixar perdre els 162 milions pressupostats per aquesta infraestructura i els vol aprofitar per accelerar les obres de la dessalinitzadora de Cunit, d'on podria sortir aigua cap a Tarragona i Barcelona. Així, s'aprofitarien els enllaços que hi ha ara entre Olèrdola i Barcelona i els que al sud porten aigua de l'Ebre a Tarragona per unir Olèrdola, Cunit i Tarragona. Així, l'aigua que abastiria les dues xarxes (CAT i ATLL) seria aigua del mar dessalinitzada i no d'alguna de les conques. Ara bé, si fos necessari, en el futur, es podrien connectar les dues conduccions i convertir-les en una canonada que uniria Barcelona i Tarragona. Es deixaria, així, la porta la oberta a la interconnexió de xarxes.

Puigcercós demana la dessalinitzadora de Cunit abans que la canonada

El secretari general d'Esquerra, Joan Puigcercós, ja s'ha mostrat en desacord amb aquesta possibilitat que planteja el govern com a alternativa al minitransvasament de l'Ebre. Puigcercós ha afirmat, en un esmorzar organitzat pel Fòrum Europa, que no té sentit plantejar ara la connexió de xarxes amb la futura dessalinitzadora de Cunit perquè encara no hi ha ni projecte d'obres per construir la planta.

Pel secretari general d'Esquerra, ara és més important "posar en solfa tot el projecte de dessalinització i reutilització" d'aigua del govern, basat en l'anomenada nova cultura de l'aigua, que no pas parlar de canonades. És per això que Puigcercós ha demanat que es posi fil a l'agulla amb la dessalinitzadora.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut