El Consell d'Europa, amb seu a Estrasburg

La desjudicialització, la petició pendent del Consell d'Europa per abordar el conflicte català

El govern espanyol encara no ha atès aspectes com ara la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió

Fa poc més d'un any que l'assemblea del Consell d'Europa aprovava un informe on recomanava al govern espanyol alliberar els presos independentistes. Tres dies després, --la vigília de Sant Joan-- Pedro Sánchez els indultava.

Però l'autor d'aquell informe, el socialista letó Boris Cilevics, entrevistat a "Més 324" coincidint amb la revisió anual del compliment d'aquelles recomanacions, recordava que hi ha altres punts que el govern espanyol encara no ha atès, com el diàleg polític amb l'independentisme, amb unes taules de negociació que, ha dit, encara no han donat cap fruit. 

 

Cilevics assenyalava: "Seria lògic potenciar el diàleg polític en comptes de provar de resoldre qüestions polítiques molt dificils a través dels tribunals de justícia". I apuntava que l'assignatura pendent és ara la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió al Codi Penal, uns delictes  --deia-- "clarament arcàics", en al·lusió a la pàtina franquista d'aquestes legislacions.

Ara, celebrada a finals de juliol a la Moncloa la tercera taula de negociació entre els dos governs, el compromís és la desjudicialització, i aquí la Generalitat pressiona per abordar la reforma de la sedició.  

En l'úlltima roda de premsa del govern, aquest 2 d'agost, el president Aragonès assenyalava que abans d'acabar l'any "hi ha d'haver hagut canvis legislatius, acords determinants, en el procés de desjudicialització".

Des de Junts, el soci de govern, insisteixen que el diàleg amb Madrid no té futur si no es negocia l'amnistia, l'autodeterminació i una investigació independent per aclarir el Catalangate.  A més, Jordi Turull, el nou secretari general del partit, es preguntava si en cas d'arribar a un bon acord amb el PSOE, aquest seria respectat per les altres estructures de l'Estat.

En qualsevol cas, la Moncloa, de moment, no veu clar que hi hagi la majoria al Congrés necessària per aprovar la reforma de la sedició. En canvi, des de la Generalitat, s'insisteix que les majories es construeixen si hi ha voluntat política. Continuarà.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàConsell d'EuropaGovern espanyol
Anar al contingut