Dos homes contemplen una obra d'Andy Warhol en una exposició de la Fundació Suñol (ACN/Pau Cortina)
Dos homes contemplen una obra d'Andy Warhol en una exposició de la Fundació Suñol (ACN/Pau Cortina)
Barcelona

La desigualtat en el consum de la cultura també va per barris

Com passa amb les diferències en la salut, els ciutadans de barris amb ingressos més alts consumeixen més cultura

Actualitzat

Dos de cada tres barcelonins acostumen a visitar exposicions, anar al cinema o al teatre, però hi ha diferencies molt importants, de fins a 22 punts, entre els veïns dels barris més rics i els que tenen les rendes més baixes.

Són dades de la primera enquesta sobre l'accés i participació cultural que ha fet l'Ajuntament de Barcelona i que s'ha presentat aquest dijous.  

L'enquesta constata que mentre als barris de renda alta hi ha un 72% de persones que va habitualment al cinema, concerts o teatre o que llegeixen llibres, als barris de renda baixa el percentatge està 22 punts per sota.

Si posem el focus en la participació cultural, qui fa teatre, qui escriu o qui fa fotografia, el percentatge dels que practiquen alguna activitat d'aquest tipus és d'un 40% i les diferències entre barris de renda baixa i els de renda alta és de 13 punts.

Joan Subirats, tinent d'alcaldia de Barcelona, ho compara amb les diferències que hi ha en altres aspectes de la vida a Barcelona.

"Si allò que es diu que el codi postal determina el nivell de salut, aquella frase típica que agafes el metro a les Corts i quan baixes a Drassanes han baixat uns anys d'esperança de vida, doncs podríem dir que amb temes culturals el codi postal també indica nivells de pràctica i d'accés a la cultura diferents."

Paradoxalment, les persones de renda més baixa manifesten més interès per fer activitats culturals que les de classe mitjana o alta. Així, passa que les persones que fan menys activitats són les que més necessitat de fer-ne expressen.

L'enquesta també dona un cop d'ull a activitats que normalment no posaríem al paquet de les culturals com ara anar a discoteques, fires o passejar per la natura. De totes aquestes la que té més adeptes és la de passejar per la ciutat, cosa que fa habitualment el 70% dels barcelonins. Al segon lloc del rànquing és anar a restaurants i a bars.

En l'enquesta sobre "Participació i necessitats culturals a Barcelona" s'han fet 1.600 entrevistes presencials en 21 barris de la ciutat dividits en grups de renda alta, baixa i mitjana.

 

ARXIVAT A:
Cultura
Anar al contingut