Varsòvia

La desconfiança del govern polonès cap a Alemanya i Rússia posa en dificultats la Unió Europea

El recel històric de Polònia cap a Alemanya i Rússia, potències que han amenaçat la seva existència, ha convertit aquest país en un soci incòmode per a la resta de la Unió Europea. Varsòvia continua sense estar d'acord amb el sistema de presa de decisions. El govern i molts sectors de la societat polonesa témen perdre la seva independència i que Brussel·les els acabi dirigint com en el passat ho feien des de Berlín o Moscou.

Actualitzat

Alemanya i Polònia són encara avui dos enemics, almenys segons la premsa conservadora polonesa, que a través de la provocació ha reforçat la idea que Berlín ignora Polònia i li vol imposar la seva voluntat. Alguns polítics polonesos han comparat els acords entre Gerhard Schröder i Vladímir Putin amb el pacte de no-agressió entre Hitler i Stalin. El principal partit del govern considera normal reobrir temes com els crims del nazisme i el comunisme.

El ressentiment contra Rússia i Alemanya també es deu a motius personals lligats a la biografia dels germans Kaczynski: els seus pares van participar en la revolta de l'any 44 contra l'ocupació nazi, un fet que els soviètics van silenciar durant dècades perquè havien permès als alemanys que arrasessin Varsòvia per facilitar que l'exèrcit roig hi entrés sense resistència.

Anar al contingut