Busquets es lamenta de la seva ocasió perduda. (Foto: EFE)
Mundial

La derrota contra Xile (0-2) deixa Espanya fora del Mundial i tanca l'etapa del "tiqui taca"

Després de perdre per 0 a 2 contra Xile, Espanya ha quedat eliminada del Mundial quan queda un partit per acabar la primera fase de la competició. La imatge de l'encara campiona del món ha estat tan dolenta com la donada enfront d'Holanda. Els xilens, a la contra, i amb un Alexis Sánchez molt incisiu han donat per tancada l'època gloriosa de "la Roja".

Després de perdre per 0 a 2 contra Xile, Espanya ha quedat eliminada del Mundial quan queda un partit per acabar la primera fase de la competició. La imatge de l'encara campiona del món ha estat tan dolenta com la donada enfront d'Holanda. Els xilens, a la contra i amb un Alexis Sánchez molt incisiu, han donat per tancada l'època gloriosa de "la Roja".

El seleccionador espanyol, Vicente del Bosque, ha fet dos canvis en l'onze titular respecte al de la derrota contra Holanda. Els damnificats han estat Piqué i Xavi. Sense el migcampista blaugrana, la selecció semblava renunciar al seu habitual joc de toc per enfrontar-se amb la previsible pressió rival. Xile ha sortit en tromba, pressionant molt a dalt Espanya. Arturo Vidal ha aconseguit rebre dins l'àrea espanyola. La jugada ha acabat en un córner que ha propiciat una rematada de cap de Jara. I encara no havia passat un minut de partit.

Els de Del Bosque han tingut la seva ocasió més clara en el minut 15, un xut a boca de canó de Xabi Alonso que ha aturat el futur porter del Barça Claudio Bravo. Quan feia 20 minuts que havia començat el partit, Alexis ha recuperat una pilota al mig camp que ha acabat arribant a Vargas. El xilè ha superat Casillas per clavar-li el primer punyal a Espanya.

Xile ha renunciat a construir cap jugada si aquesta no començava en un robatori de pilota. L'equip sud-americà preferia regalar la pilota amb un enviament llarg que arriscar-se a una contra rival. La seva pressió, però, feia estralls en la creació de joc de la campiona del món. En el minut 43, Alexis ha forçat una falta prop de l'àrea espanyola. Casillas no ha rebutjat bé amb els punys el xut directe del blaugrana. La pilota li ha caigut a Aránguiz, que, davant de la passivitat de la resta de jugadors de "la Roja", ha ferit de mort un equip que ja estava tocat.

Sense reacció en la segona part

Koke ha substituït Xabi Alonso a la tornada del descans. Coincidint amb un replegament de Xile, que ha optat per esperar que Espanya es quedés sense sang, la selecció espanyola ha començat a arribar amb claredat. En el minut 48, els defensors han evitat a l'últim moment la rematada de Diego Costa al límit de l'àrea petita. Cinc minuts més tard, després d'una xilena de Costa, Sergi Busquets ha fallat un gol cantat en no rematar bé a porteria buida. En el minut 64, Torres ha entrat per un Costa molt ben marcat pels centrals xilens, però el canvi no ha variat la dinàmica del joc. Espanya seguia perduda en el mig de camp i Xile fent mal a la contra. Isla, en el minut 69, ha tornat a Espanya el favor que abans els havia fet Busquets.

Alexis era un malson per la banda dreta de l'atac, desbordant una i altra vegada una defensa espanyola tan perduda com el seu mig camp. En el minut 75, Del Bosque ha gastat la seva última carta i ha donat entrada a Cazorla per Pedro. Però Espanya feia estona que ja havia perdut les esperances. A 7 minuts del final, Iniesta ha tret l'orgull que li quedava amb un fort xut des de fora de l'àrea que el seu futur company Bravo ha aturat. El porter xilè ha tornat a enviar a córner un xut de Cazorla en el minut 87. "La Roja" buscava el gol per inèrcia. En el minut 90, el xut de Ramos dins l'àrea ha topat amb les cames dels rivals.