Un xip d'última generació
Un xip d'última generació

La demanda de xips va de baixa: la indústria ha passat de no tenir-ne que n'hi sobrin

Els consumidors estan frenant noves compres per la pujada dels preus i perquè les perspectives econòmiques no conviden al consum

Jordina MolasActualitzat

Els confinaments van disparar la demanda de xips alhora que se n'aturava la producció als principals països productors asiàtics i creixien els problemes de subministrament. La falta de xips ha provocat, durant molts mesos, un coll d'ampolla que ha afectat les empreses tecnològiques i fins i tot els fabricants d'automòbils. Ara, però, la situació ha canviat radicalment, i en comptes de faltar-ne, en sobren.

Els consumidors estan frenant noves compres per la pujada dels preus i perquè les perspectives econòmiques no conviden al consum.


Previsions de caiguda del consum

Un dels principals fabricants de xips del món, la nord-americana Micron, ha reconegut que la demanda està caient ràpidament per la situació econòmica. Uns mals auguris que van arrossegar altres companyies del sector a les borses de Nova York, on el temps de vaques grasses de les tecnològiques va quedant enrere.

El seu avís anava en línia amb les previsions del sector, que preveuen que la demanda de xips només creixi lleugerament i que l'any que ve caigui. I tot, perquè es preveu que també caiguin força les vendes de mòbils i ordinadors.

Per Joan Tarradellas, professor de finances de l'escola de negocis EADA, "coses que en altres èpoques la gent feia molt sovint com era renovar-se el telèfon mòbil, en aquests moments, la gent s'aguanta més".

"I si, a nivell global esperem tres mesos més a canviar-nos el mòbil, això ja fa que, de cop i volta, la demanda de mòbils caigui molts milions, més de cent milions de mòbils l'any."

 

Sobredemanda de xips durant la pandèmia

És una situació insòlita des de la pandèmia, quan es va disparar la demanda d'ordinadors, mòbils i videojocs pel confinament i el teletreball.

Tampoc necessitaran tants semiconductors els fabricants de cotxes: ara tenen estoc de sobres, després d'haver patit els talls de subministrament i els ERO, que els van portar a demanar-ne tants com podien.

I la situació ha agafat amb el pas canviat els principals fabricants de xips de tot el món, de Taiwan, Corea del Sud o els Estats Units, que van fer grans inversions, i ara sobraran xips.

D'aquella sobredemanda inesperada s'ha passat a una guerra, la inflació disparada i la pujada de tipus d'interès.

Microxips (iStock/owngarden)
Les plaques integrades que determinen l'electrònica de la maquinàries i on s'integren els microxips(iStock/owngarden)


Canvi de paradigma a Europa i els Estats Units

Amb tot, la caiguda de la demanda no aturarà els canvis en el sector dels xips que ja s'han posat en marxa, com apunta Joan Tarradellas:

"La covid, la crisi dels xips, etc. Ha fet que s'estiguin posant les bases perquè hi hagi un canvi real dins de tres o cinc anys."

Tant Europa com els Estats Units han vist que és un sector estratègic i aposten per relocalitzar la producció i reduir la dependència d'Àsia. Europa s'ha proposat fabricar el 20% dels xips de tot el món, i els Estats Units acaben d'aprovar la llei de xips del govern Biden.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut