La demanda de tests d'antígens es dispara a les empreses
Un sanitari agafa mostres d'un treballador d'un polígon de Sant Quirze del Vallès, el 5 de novembre (ACN)

La demanda de tests d'antígens es dispara a les empreses

Les companyies de serveis que els ofereixen creuen que aquesta demanda pot baixar molt quan es puguin comprar a les farmàcies

Redacció / ACNActualitzat

Quan ja fa més d'un mes que el sistema de salut pública els van començar a fer servir, els tests d'antígens s'estan convertint en una eina diagnòstica crucial per controlar la pandèmia de coronavirus.

Al marge dels que estan fent CAP i hospitals, també hi ha moltes empreses que els estan utilitzant per assegurar-se de mantenir el virus lluny dels seus treballadors.


Ràpids i barats

Hi ha dos avantatges que expliquen que s'hi opti en detriment de les PCR: són molt més barats i, a més, els resultats són pràcticament immediats, només cal esperar una estona.

Ho estan facilitant organitzacions empresarials com Foment del Treball, Pimec i les Cambres de Comerç, que fan de mitjancers perquè els tests arribin a les empreses.

César Sánchez, responsable de riscos laborals de Foment, assegura que cada vegada més empreses els demanen aquest servei:

"Hi ha una demanda creixent i bastant important, sobretot en empreses que tenen una activitat essencial i amb molta concurrència de treballadors."

Segons Sánchez, els ho demanen mercats, centres comercials o polígons industrials, i alguns sectors que ja han patit brots de coronavirus, com és el cas dels escorxadors aquest estiu.

Kits per fer tests d'antígens (ACN)


Comprar el test o el servei

Les empreses tenen dues opcions: o comprar els tests per fer-se'ls ells mateixos, per un preu d'entre 4 i 6,5 euros, o contractar un servei sanitari per entre 25 i 45 euros el test.

En aquest cas, els tests els fan professionals que van a l'empresa. Leo Martínez, de l'asseguradora Mútuacat, ha explicat a l'ACN que no donen l'abast:

"Si has de desplaçar-te surt més car però les empreses hi estan disposades. Ara per ara estem col·lapsats i la nostra dimensió està superada pel nombre de gent que ens demana fer tests."

Aquesta asseguradora està treballant per a la patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, mentre la Cambra de Comerç de Barcelona ha contractat la biotecnològica Blueberry Diagnostics.

Aquesta companyia s'està encarregant de fer els tests a Barcelona i a Granollers, i entreguen els resultats amb un certificat digital vàlid per a 7 dies.

Empreses reconvertides

El volum de demanda ha portat algunes empreses a reconvertir-se per oferir aquest servei: és el cas d'HM International, que gestionava pacients estrangers, i en 3 dies l'han contractat 20 empreses per fer tests.

El mateix ha fet Kwan, una consultora que també treballa per a Pimec, i que s'ha encarregat dels cribratges a Sant Fruitós de Bages, 230 treballadors de 21 empreses diferents.

Cues per fer tests d'antígens, aquest dijous a Sant Fruitós de Bages (ACN)


Boom temporal?

Aquest enorme augment de la demanda, de fins al 400% en alguns casos, pot ser un fet puntual si el sistema de salut pública amplia l'ús dels tests d'antígens.

És el que creuen els responsables de Mútuacat, que són reticents a contractar més personal per poder cobrir tota la demanda que tenen ara:

"Creiem que es tracta d'un boom, ara mateix ens demanen que anem a fer tests, però arribarà un moment que la gent se'l faran ells mateixos."

Segons Montse Soler, de la Cambra de Comerç de Barcelona, dependrà de les decisions que prengui el govern i el Procicat:

"Quan Salut comenci a fer el test d'antígens d'una forma semipública o totalment pública no hi haurà lloc perquè ho facin les empreses. Ara, si el govern no ho fa, d'aquí un temps hi haurà més mercat per a aquestes empreses."

Soler és molt crítica amb Salut: considera "inconcebible" i "inexplicable" que aquests tests no estiguin ja disponibles a les farmàcies.

El debat dels antígens

Va ser a mitjans d'octubre que el Departament de Salut va decidir finalment donar el vistiplau perquè es fessin servir aquests tests a CAP i hospitals, després de mesos de debat sobre la seva fiabilitat.

Segons alguns experts, no només són més ràpids i barats que les PCR, sinó que també són millors perquè donen positiu només quan la persona té força càrrega viral i és segur que és contagiosa.

Però altres experts dubten que detectin els casos asimptomàtics amb potencial de transmissió del virus, i continuen confiant molt més en els tests PCR com a referència principal.

Cribratge de tests d'antígens organitzada per Pimec, el 5 de novembre (ACN)
ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut