El ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell (EFE)
La delegada ha portat a la justícia alemanya el presumpte espionatge d'Exteriors (EFE)
Berlín

La delegada a Berlín denuncia a la justícia alemanya el suposat espionatge d'Exteriors

Marie Kapretz afirma que el ministeri encapçalat per Borrell li va fer seguiments després de ser destituïda pel 155 i quan no tenia cap càrrec a la Generalitat

RedaccióActualitzat

La delegada del govern a Alemanya ha presentat una denúncia a la Fiscalia General Federal d'Alemanya pel presumpte cas d'espionatge del Ministeri d'Exteriors que encapçala en funcions Josep Borrell.

Marie Kapretz ha interposat la denúncia a títol personal pel seguiment que haurien fet els serveis secrets espanyols de la seva activitat privada i del seu correu electrònic quan havia estat destituïda pel 155 i no exercia cap càrrec institucional.

 

Marie Kapretz, en la reobertura de la delegació de la Generalitat a Alemanya, el setembre del 2018 (ACN)

El juliol del 2018 se la restituir en el càrrec. En la denúncia fa constar informes aportats al TSJ de les ambaixades espanyoles al Regne Unit, Suïssa i Alemanya, que haurien fet seguiment de les delegacions de la Generalitat.

Per exemple, esmenten l'assistència a un acte el 10 de gener del 2018 a Berlín, o també que en l'informe del govern espanyol es menciona l'hora exacta en què va entrar a l'edifici on Carles Puigdemont va fer la seva primera roda de premsa a Alemanya, el 7 d'abril del 2018.  

Els advocats pensen que l'Estat podria haver vulnerat l'article 99 del Codi Penal alemany, que criminalitza que els serveis secrets "d'una potència estrangera" facin una "acció d'intel·ligència contra la República Federal Alemanya". Aquest delicte pot comportar penes que van des de multes fins a 5 anys de presó.

La Fiscalia haurà d'estudiar el cas i decidir si obre una investigació pels fets.

Borrell, que aspira a ser el futur cap de la diplomàcia europea, va negar cap mena d'espionatge.

 

ARXIVAT A:
Josep BorrellEspionatgeProcés català
Anar al contingut